Пловдив, кулата

Вторият по големина български град официално ще бъде обявен за Европейска столица на културата за 2019 година в събота, 12 януари, от 19 часа. Събитието ще бъде отбелязано с впечатляващ спектакъл, мястото на който вече е готово – това е вече завършената 30-метрова кула-сцена, която ще приюти представлението, за което се очаква идването на около 40 000 души въпреки студеното време.

Подготовката на града за годината на културата отне 4 години. В резултат програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ стана много богата и включва над 300 проекта и близо 500 събития. Те обхващат не само града, но и целия Южен Централен регион, както и градовете-финалисти от втория кръг на надпреварата – Варна, София и Велико Търново, поясняват организаторите.

сцена, Пловдив

Годината, през която градът ще бъде един от най-важните културни центрове в Европа, се очаква да напрегната, но и ползотворна. туристическият поток ще се увеличи драстично, за което се подготвят всички в бранша в Пловдив и околностите. В скорошно интервю кметът на Пловдив Иван Тотев сподели, че се очаква за 2019 г. градът да бъде посетен от около 2 милиона туристи.

Иван Тотев
Иван Тотев

Той разкри относно откриването, че „освен кулата, имаме и две сцени по 120 метра по продължение на булеварда в посока Тунела и към „Тримонциум” и на тези сцени ще бъдат повечето от 1500-те участници в шоуто. По думите му всички те са доброволци, а обучението им е започнало от 7 януари.

Пловдив

Полицията днес обяви мерките за сигурност, които ще бъдат вземани на 12 януари във връзка с откриващото събитие на „Пловдив – Европейска столица на културата“.

Зрителите ще минават през 23 контролни-пропусквателни пункта. Там ще има служители на полицията и жандармерията, специализирани полицейски сили и екипи на Главна дирекция „Национална полиция“.

За сигурността в района отговаря и специално наета от организаторите софийска частна охранителна фирма. Мерките са сходни с тези при проблемен футболен мач – няма да се допускат хора в явно нетрезво състояние, нито пиротехника или оръжия. Що се отнася до внасянето на чадъри и бутилки, те ще бъдат внасяни след проверка. Абсолютно е забранена употребата на дронове в района на кулата.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук