Пламен Димитров
Пламен Димитров

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира проблемите в енергетиката ни в частност поскъпването на въглеродните емисии, които страната ни трябва да заплаща заради работата на въглищните централи.

По негови думи изискванията са направени не с цел да се реформира секторът, а ТЕЦ-овете да бъдат затворени. За България това би имало негативен социален ефект заради загубата на хиляди работни места, но според Димитров това крие и други рискове.

„Ако някой реши да затваря въглищните централи, значи, че вече националната сигурност на България ще бъде поставена не на карта, а пред сериозно изпитание. Нашата зависимост от Русия тогава ще стане още по-голяма не само през газа, а и през други енергийни източници. От тази гледна точка проблемът не е синдикален, не е дори само на бизнеса, а е национален. Затова политиците и най-вече първите двама мъже в държавата – премиерът и президентът, които имат очевидно доверието на българите в много голяма степен, са призвани да намерят решение.”

Попитан дали не е време и България по примера на много западноевропейски държави да премине към по-модерни и екологично чисти източници на енергия, Димитров заяви, че това не може да стане веднага. Президентът на КНСБ бе категоричен, че въглищните централи не са вечни, но се изисква време, за да бъде заменена енергията, произвеждана от тях, със „зелена”. Преди всичко по негови думи трябва да се намери начин как енергията от възобновяеми източници да бъде съхранявана.

За краткосрочно решаване на проблема синдикалната организация е предложила на вчерашния Национален съвет за тристранно сътрудничество страната ни да поиска от Брюксел да й бъде даден статут на въглероден неутралитет. По данните на Димитров страната ни пречиства повече въглеродни емисии, отколкото произвежда, затова би било честно тя да не плаща, а дори да получава пари.

Друго от предложенията на КНСБ е било КЕВР да намали таксите за потребление, за да се намали цената на електроенергията както за промишлените, така и за битовите потребители.

Цялото интервю с президента на КНСБ Пламен Димитров може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук