църква
Изкопаната дупка в църквата. кадър: NOVA

Църква на над 150 години осъмна с изкопана дупка зад иконостаса. Крадците най-вероятно са дълбали няколко дни и са търсили жълтици. За посегателството в църквата в берковското село Балювица местните разбират на Цветница, когато отварят храма.

Дупката е изкопана зад иконостаса в олтара. Широка е метър на метър, приблизително и толкова дълбока. Преди да започнат да дълбаят са преместили близо 200 килограмова плоча, която служела като маса и символизирала Тайната трапеза.

Църквата, която се отваря само за празници и помени се намира близо до гробищния парк, няма ток в нея и е отдалечена от къщите на селото. Според местните дупката е дълбана няколко дни.

Храма не за първи път става жертва на посегателства – икони са откраднати през лятото. „Тук до църквата бяха оставени. Някой може би ги е взел преди и след това е решил, че трябва да ги върне“, споделя Анелия Ангелова – кметски наместник на село Балювица.

Заради лековито кладенче, което се намира близо до църквата, хората разказват, че иманярите често идват и копаят.

Легендите обаче предавани от уста на уста карат иманярите да търсят. Затова според местните е изкопана и дупката в старата църква.

„Когато са строени църквите, били слагали по 40 жълтици. Не вярвам на това, хорски приказки са и не съм видял“, разкри Иван Иванов – жител на село Балювица.

Според отец Тодор не са взели нищо.

„На такива хора, които дръзват да поругаят храм или гроб, или нещо друго, бих им казал да се вслушат в историите на предишните иманяри, които са изгубили нещо, за да чуят не само историята за парите, но историите и за последиците от това, какво се случва на такива хора, които поругават храмовете. Бог обикновено отмъщава или на тях или на семейството ти, което е още по лошо като гледаш близките ти хора да страдат“, смята той.

Още новини от деня – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук