Отец Никанор
Кадър: БНТ

Заради несъгласие с избора на новия патриарх Даниил игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор връчи писмо с оставката си, заради „диаметрално различни позиции по отношение на мястото на БПЦ в семейството на православните църкви и относно нравствената му оценка на случващото се в Украйна.“

В писмото си, а и в позиция, публикувана в профила му във „Фейсбук“, Никанор изброи причините, заради които има несъгласие с новоизбрания патриарх.

„Българският патриарх се казва Даниил и какъвто и да е той, той е. Никакъв протест аз нямам по отношение на неговия избор, да е жив и здрав и да се справя със своите задължения. Не съм съгласен с някакви негови интерпретации по отношение на православието и на нравствената му оценка на случващото се в Украйна“, посочва Никанор.

Той пояснява, че не иска да създава „на човека, неудобства, трудности, главоболия“.

„Аз съм длъжен и днес ако работи деловодството ще си внеса писмото. А той вече какво ще реши оттам нататък, не знам. Дали ще иска да работиме и да приеме моите съображения, това е друг въпрос. Но така както сме в момента, няма как – аз да си държа позицията, когато този човек държеше като митрополит диаметрално противоположни позиции. Няма драма, трябва да му се помага. Искал, не искал, очаквал, не очаквал, самите ние очаквали не очаквали – това е човекът начело на БПЦ. Няма смисъл да го посрещаме на нож и да създаваме излишни емоции в момента“, коментира пред националната телевизия игуменът на Гигинския манастир.

„Ще подам молба в един манастир на Света гора да ми разрешат да имам една килия, където да си изкарам остатъка от живота си, имам такава потребност. Но това зависи и от новия патриарх – да ми приеме молбата или да ме потърси за разговор“, коментира още духовникът.

След края на днешната литургия патриарх Даниил обаче върна оставката и обяви, че двамата ще се стремят да работят заедно.

Патриархът покани архимандрита на среща, но не беше уточнено кога и къде ще се проведе тя.

„Бог дава разум, защото с разговор, когато възникват проблеми свети апостол Павел казва „изяснявайте противоречия, не оставяйте дявола между вас“, ние сме хора, можем да разговаряме и защо дяволът трябва да държи нашите души, когато Господ ни е дал свобода. Така да усвояваме тази свобода“, коментира Даниил.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук