Патриарх
Снимка: БГНЕС

Днес ще бъде избран и интронизиран новият български патриарх. Той ще е четвъртият след възстановяването на Българската патриаршия и ще бъде избран между митрополитите Григорий, Даниил и Гавриил.

Вчера започна регистрацията на 140-те делегати на Патриаршеския избирателен събор. Тя продължи през целия ден, като трябва да получат акредитация 140 делегати.

В катедралния храм „Свети Ал. Невски“, където ще бъде интронизацията, пристигнаха мощите на последния български патриарх преди падането на България под Османска власт – Свети патриарх Евтимий. Те бяха поставени в храма до чудотворната икона на Богородица „Достойно есть“. Утре новият патриарх ще може да се поклони пред мощите и да измоли подкрепа.

Приемственост – с тази дума можем да определим най-точно предстоящия утре събор. Приемственост между патриарх Евтимий Търновски и бъдещия ни патриарх и между първия патриарх след възстановяването на Българската патриаршия Кирил и бъдещия патриарх. Новият патриарх ще получи жезъла на първия български патриарх след възстановяване на патриаршията ни – патриарх Кирил. Енголпията, които ще получи новият патриарх – образите на Иисус Христос и Богородица и Светия кръст, също ще са на патриарх Кирил. Те са изработени от златар арменец от Пловдив.

Как ще протече съборът?

Той започва още в 5:30 сутринта с литургия в Синодалния параклис. После делегатите отиват по специален кордон до БАН, защото никой не трябва да контактува с тях, докато не се избере патриарх. Там се открива съборът.

После всички се връшат в Светия синод отново в кордон и към 9:15ч. започва тайното гласуване. Ако нито един от митрополитите – Григорий, Даниил или Гавриил, не събере две трети от гласовете ще има втори тур между първите двама.

Очаква се името на новия патриарх да бъде обявено в 14:30 часа. След това ще бъде интронизацията в катедралния храм в присъствието на представители на поместните православни църкви и на държавната власт.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук