злато, златото

Нов исторически връх за златото: за първи път ценният метал преодоля психологическата бариера от 2100 долара за тройунция. Предишният рекорд беше регистриран през август 2020 година. Това се случва на фона на продължаващото търсене на ценния метал в глобален мащаб

По време на сутрешната търговия на азиатските борси цените на златото се повишиха до рекордните 2135 долара за тройунция. Цените се повишиха до нов исторически връх на фона на очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще намали лихвените проценти, отбелязва АФП.

Ръстът на цените е свързан и с отслабването на долара, което прави златото по-достъпно за международните купувачи. Като друга причина за ръста агенцията посочва продължаващите инвестиции в злато като надежден актив на фона на войната на Израел срещу Хамас, както и на противопоставянето между водещи сили като САЩ и Китай.

Златото поскъпва в продължение на няколко поредни седмици. От началото на октомври цените на метала са се повишили с 16%, съобщава Блумбърг. Последният исторически максимум беше достигнат през август 2020 г., когато цените на златото се повишиха до 2080 долара.

Цената на златото достигна до 2093,2 долара за тройунция към 09:30 ч. българско време.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук