Патриарх Вартоломей, укаинска църква
на снимката: Вселенският Патриарх Вартоломей

Всички членове на Синода на Вселенската патриаршия в Истанбул подписаха томоса за предоставяне на автокефалия на новата църква на Украйна (Православна църква на Украйна, ПЦУ), съобщи ТАСС, като се позова на източник в пресслужбата на Вселенската патриаршия. С това завършва формалната част от едно събитие, довело до разкол в православното християнство. Руската църква енергично се възпротивява на даването на независимост на Украинската църква, която наскоро проведе обединителен събор, а разногласията доведоха до прекъсване на между Московската и Вселенската патриаршии.

„Томосът бе подписан от членовете на Светия синод. Той ще бъде изпратен в Украйна в близко бъдеще“, казва източникът.

Сегашното ръководство на Украйна активно насърчи идеята за създаване на поместна православна църква в страната, която няма да бъде свързана с Московската патриаршия. В началото на октомври Вселенската патриаршия обяви, че започва процес на предоставяне на автокефалност на Украйна.

В събота, на 5 януари, константинополският патриарх Вартоломей подписа и на следващия ден връчи на главата на новосъздадената ПЦУ Епифаний томос за автокефалност, който беше доставен в Киев. Документът обаче беше върнат в Истанбул, за да получи подписите от всички епископи на синода. В украинския превод на текста в този документ се отбелязва, че „правата на Вселенския престол на Екзархията в Украйна и свещената Ставропигия остават ненамалени“ и всички „значими въпроси“ на ПЦУ трябва да бъдат решени чрез Константинопол. Освен това ПЦУ не може да назначава епископи или да създава парафи извън пределите на Украйна и не може самостоятелно да произвежда миро за поклонение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук