ЧЕЗ, Еврохолд

„ЧЕЗ Разпределение“ стриктно спазва българското законодателство. Компанията не е контролен орган, който да следи за законното разполагане на преместваемите обекти;   не е изграждала съоръжения от електромера до обекта и не е осъществявала какъвто и да било достъп до въпросната шахта, тъй като те не са собственост на дружеството. Това гласи позиция на компанията в отговор на обвинение от кмета на София Йорданка Фандъкова.

На пресконференция по-рано през деня кметът зяяви, че дружеството има вина за трагичния инцидент в столицата, при който загина дете заради токов удар от улична шахта.

„Споменатата няколко пъти служебна бележка представлява официален документ, издаден от  Столична община, район Триадица, с изходящ номер AГ-94-416/ 04.05.2011 г., подписан и с печат. Подпис със запетая означава, че документът е подписан от упълномощено лице, което има право да подписва от името на институцията и това обстоятелство се потвърждава от поставения печат. В документа е уточнено, че е издаден, за да послужи пред ЧЕЗ„, става ясно от писмо до медиите.

Според ЧЕЗ това показва, че павилионът вече е бил поставен на посоченото местоположение и е съществувал преди датата на издаване на документа.

Същото е декларирано от клиента при подаване на искането за присъединяване. ЧЕЗ Разпределение не е компетентен орган, който да извършва проверка на издадените от общината удостоверителни документи и законността на обектите.

Наличието на този документ показва, че обектът следва да е поставен при спазване на всички изисквания, в противен случай общината не би трябвало да удостоверява неговото поставяне, а напротив – при сезирането за издаване на документа – да издаде заповед за премахването му.

Уточнчнява се, че от 2011 г. досега в дружеството не е постъпвала заповед за премахването му, респективно – за преустановяване на електрозахранването, което води до извода, че този обект е приеман от общината за законосъобразен.

Съгласно законодателството, при присъединяването клиентът е декларирал пред ЧЕЗ, че изградените от него съоръжения след електромера съответстват на изискванията за безопасност и техническите норми.

Същото се е случило и при смяната на титуляря на партидата няколко години по-късно.

ЧЕЗ напомнят, че през 2018 г. е констатиран незаконен обект, но не били  предприети действия по премахването му, респективно не е издадена заповед за преустановяване на електрозахранването, води до заключението за бездействие на компетентните органи.

ЧЕЗ Разпределение очаква заповеди за прекъсване на електрозахранването на всички обекти в столицата, считани от СО за незаконни,  независимо от документите, които общината вече е издала. Електрозахранването на всички тях ще бъде преустановено веднага.

В допълнение дружеството информира, че  не е изграждала съоръжения от електромера до обекта и не е осъществявала какъвто и да било достъп до въпросната шахта, тъй като тя и съоръженията в нея не са собственост на дружеството.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук