присъда Навални

Европейският съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) постанови в сряда Русия незабавно да освободи опозиционния лидер Алексей Навални, предаде Асошиейтед прес. Ако Кремъл не изпълни решението им, ще извърши нарушение на Европейската конвенция за правата на човека.

Съдът в Страсбург е „разгледал обстоятелствата и възможността за заплаха за живота“ на Навални, цитира „Интерфакс“ адвоката на опозиционера Олга Михайлова. Тя уточни, че ЕСПЧ е приложил правило 39 от регламента за прилагане на временни мерки. Те са обвързващи и се използват, ако съдът прецени, че жалбоподателят е в опасност.

От миналата година в Русия има закон, според който националното законодателство има предимство пред международните ѝ задължения, когато те противоречат на руската конституция.

44-годишният антикорупционен активист и известен критик на президента Владимир Путин беше арестуван през януари при завръщането си от Германия. Там той се възстановяваше от отравяне с нервно-паралитичен агент, за което обвинява властите в Москва. Те обаче отхвърлят обвинението, определяйки целия случай като „инсценировка“ на Запада.

Той беше осъден на три и половина години лишаване от свобода, от които трябва да изтърпи две години и осем месеца. Според съда в Москва е нарушил условията на стара условна присъда по време на престоя си в Германия. След осъждането му, срещу опозиционера започна и процес за клевета.

Министерството на правосъдието в Москва реагира с изявление пред агенция ТАСС, в което съдебното решение в Страсбург е определено като „груба намеса в съдебната система“ на Русия и „преминаване на червената линия“. Добавя се и, че „ЕСПЧ не може да замести национален съд или да отмени присъдата му“.

Арестът и осъждането на Алексей Навални провокираха вълна от протести в цяла Русия. Властите реагираха с мащабни репресии, задържайки около 11 000 души, много от които бяха глобени или получиха ефективни присъди за срок от 7 до 15 дни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук