Руската полиция арестува над 1050 души по време на последните митинги в подкрепа на затворения опонент на Кремъл Алексей Навални, според неправителствената организация OVD-Info.

Организацията, специализирана в наблюдението на протестите, заяви, че повечето от арестите са в Москва, където вечерта продължават да се провеждат митинги, след като съдът разпореди Навални да прекара повече от две години в затвора.

Вчера Симоновският съд в Москва замени условната присъда на Алексей Навални от 3,5 години по делото „Ив Роше” на ефективна.

„Навални е единственият осъден с две условни присъди в Русия. Спрямо никого съдът не е проявил подобно извънредно снизхождение”, каза прокурор Екатерина Фокина.

Решението беше осъдено от министрите на външните работи на Германия, САЩ и  Великобритания. Българският външен министър също изрази позиция в Туитър, че Навални трябва да бъде освободен. „Решението за затвор на Навални, след като е бил лекуван в чужбина след опит за отравяне е напълно неприемливо.“, казва Захариева.

До влизането в сила на присъдата Навални ще остане в следствения изолатор. След това в рамките на 10 дни ще бъде преведен в колония с общ режим. Дотогава Навални ще има право на кратки свиждания с роднини и други лица. Съдът ще съобщи допълнително в коя колония ще бъде изпратен осъденият.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!