Русия
на снимката: Алексей Навални

Симоновският съд в Москва замени условната присъда на Алексей Навални от 3,5 години по делото „Ив Роше” на ефективна, съобщи ТАСС.

Съдът реши да удовлетвори искането на Федералната служба за изтърпяване на наказанията за замяна на условната присъда на Алексей Навални. До влизането ѝ в сила опозиционерът остава под стража, става ясно от решението.

Навални е единственият осъден с две условни присъди в Русия. За замяна на условния срок на присъдата с ефективна съобщи говорите на прокуратурата в Московския градски съд, където днес се гледа делото срещу него.

„Искам да припомня, че Навални е единствения два пъти получил условна присъда в Русия. Спрямо никого съдът не е проявил подобно извънредно снизхождение”, каза прокурор Екатерина Фокина.

До влизането в сила на присъдата Навални ще остане в следствения изолатор. След това в рамките на 10 дни ще бъде преведен в колония с общ режим.

Дотогава Навални ще има право на кратки свиждания с роднини и други лица.

Съдът ще съобщи допълнително в коя колония ще бъде изпратен осъденият.

По предварителни данни, Навални трябва да прекара там 2,5 години, тъй като е изтърпял една година под домашен арест по време на предварителното следствие по делото „Ив Роше”.

Съдът отбелязва позицията на защитата, според която Навални не се е укривал от органите за изтърпяване на наказанията, а се е намирал на лечение в Германия.

Адвокатът на защитата заяви, че ще обжалва присъдата.

Междувременно привърженици на Навални призоваха гражданите в Москва да излязат незабавно на протест срещу решението на съда.

Руската полиция е задържала над 200 души в близост до московски съд, който обмисля дали да затвори критика на Кремъл Алексей Навални, казват наблюдатели.

Много съдебни полицаи, включително някои на коне, са разположени около съда.

Навални заяви в съда, че обвиненията срещу него са измислени и отново обвини президента Владимир Путин, че се опитва да го отрови.

За арестите е докладвано от руската група за наблюдение OVD-Info, която документира полицейската дейност, и от Московската обществена комисия за наблюдение (ONK), орган за правата на човека.

Световният отговор

Министрите на външните работи на Германия, САЩ Великобритания призоваха властите в Русия незабавно да освободят Алексей Навални. Днес съдът взе решение да замени условната присъда на 44-годишния опозиционер с ефективна от 2,8 години лишаване от свобода в колония с общ режим.

„Присъдата срещу Алексей Навални е жесток удар срещу ясно разписаните и защитени от закона права и принципа на върховенството на закона в Русия. Още през 2017 г. Европейският съд по правата на човека разкритикува този процес като произволен. Алексей Навални трябва да бъде освободен незабавно”, написа Хайко Маас в профила си в Туитър.

Британският външен министър Доминик Рааб също призова да бъде освободен Навални, както и арестуваните по време на протестните акции в страната.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен осъди решението за ефективната присъда срещу Навални и поиска той да бъде освободен.

„Повтаряме призива си към руското правителство незабавно и безусловно да освободи г-н Навални, както и стотиците други руски граждани, задържани неправомерно през последните седмици заради упражнените от тях права, включително правото на свобода на изразяване и на мирни събрания“ каза Блинкен.

Той напомни, че Москва „има международни задължения да зачита равенството пред закона и правото на свобода на изразяване и мирни събрания“.

Българският външен министър също изрази позиция в Туитър, че Навални трябва да бъде освободен.

„Решението за затвор на Навални, след като е бил лекуван в чужбина след опит за отравяне е напълно неприемливо.“, казва Захариева. Призоваваме решенията на Европейска конвенция за защита правата на човека и основните свободи да бъдат спазени, правото на справедлив процес е основно човешко право, което е неоспоримо, добавя тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук