куче, стрес Пияна шофьорка

За силно развитото обоняние на кучатат се знае отдавна, а тази тяхна способност се използва в различни области на човешкия живот. В полицията служат кучета, които се представят отлично при откриването на наркотици. Оказа се, че кучетата могат по миризмата да диагностицират рак, малария и коронавирус.

Но те имат още една дарба: сособни са да запомнят думи. „Седни”, „Стой” и „Дръж” са команди, познати на почти всяко куче. Има обаче и такива с по-широк „речников запас”, пише „Дойче веле”.

В катедрата по етология в университета „Лоранд Йотвьош” в Будапеща се осъществява проект, наречен „Family Dog Project”, в рамките на който се изучават способностите на суперумни кучета. Сред участниците в експеримента е бордър-колито Уиски от Норвегия и йорширският териер Вики Нина от Бразилия. Учените изследвали способността им да запомнят нова дума, след като са я чули най-много четири пъти.

Те се опитали да установят при какви условия надарените кучета могат да научат нови думи.

При първия вариант животните били обучавани да запомнят нови думи по метода на изключването. Пред всеки от участниците в експеримента са поставяне седем играчки с вече известни им имена и една нова, непозната, чието име учените повтаряли четири пъти.

При втория вариант заучаването на нови думи ставало в по-социална среда – по време на игри на кучетата с техните стопани.

Резултатите от експеримента показали, че и в двата случая кучетата могат да разпознаят новата играчка, след като стопанинът е произвесъл наименованието ѝ. Това потвърждава, че те могат да правят избор на принципа на изключването.

Определен недостатък е, че дори при надарените кучета, научената дума не оставала запаметена за дълго време.

По-успешно протекли занятията със стопаните при усвояването на нови думи. Толкова бързо обучение може да се сравни с усвояването на нова лексика от тригодишни деца, твърдят авторите на изследването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук