Алексей и Олег Навални
На снимката: Алексей Навални и брат му Олег

Московската полиция е задържала и Олег Навални, брат на арестувания критик на Кремъл Алексей Навални. Арестът е станал по време на обиските на жилища на опозиционни политици. Това съобщи в „Туитър“ директорът на Фондацията за борба с корупцията Иван Жданов. По думите му Олег Навални се е намирал в апартамента на брат си по време на обиска. За момента не е известно защо е задържан.

Олег Навални бе освободен от затвора през 2018 г., след като излежа три и половина години по присъда за незаконно присвояване. По същото дело тогава Алексей Навални получи условна присъда, което според негови съмишленици е целяло да окаже натиск върху опозиционния лидер.

Обиски в апартаменти и офиси на Алексей Навални

Според властите, акциите са били в рамките на разследване на вътрешното министерство за нарушаване на „здравните правила“, въведени заради епидемията от коронавирус, след съботните демонстрации в Русия по призива на опозиционера.

Установено било, че организаторите и участниците в неразрешените демонстрации са създали заплаха за разпространение на новия коронавирус, посочиха от вътрешното ведомство преди претърсванията, като допълниха, че в демонстрациите в Москва са участвали заразени хора.

Междувременно в интернет се появиха кадри, на които Юлия Навална, съпруга на опозиционера, вика към журналистите от прозореца на дома си, че полицията не е позволила на адвоката й да дойде и че е разбита вратата на жилището.

В същото време стана ясно, че контролният орган в телекомуникационната сфера „Роскомнадзор“ е санкционирал социалните мрежи и сайтове Фейсбук, Инстаграм, Туитър, ТикТок, ВКонтакте, Однокласники и ЮТюб за разпространяване на съобщения, подбуждащи, според него, непълнолетни да демонстрират в подкрепа на Навални.

Разследват участниците в демонстрациите в подкрепа на Навални

Разследванията във връзка със съботните демонстрации се увеличават, а привържениците на Навални обявиха, че ще организират нови митинги следващата неделя.

Руският Следствен комитет, който се занимава с ключови разследвания, обяви днес, че са възбудени около двадесет разследвания във връзка с демонстрациите, главно за призиви за всяване на смут, хулиганство, насилие срещу полицията и за подбуждане на непълнолетни към извършване на незаконни действия.

Вътрешното министерство започна разследване на блокирането на пътища, по-специално във Владивосток, тъй като там демонстранти блокираха движението по време на протеста си.

Десетки хиляди руснаци протестираха в събота в около сто руски градове по призива на Навални. При неразрешените демонстрации бяха арестувани близо 3900 души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!