Алексей Навални
Алексей Навални в каторгата.

„Клиническата картина изцяло показваше, че е отровен с фосфорорганично съединение, към които се отнася и „Новичок“, разказва в интервю за изданието „Медуза“ московският лекар Александър Полупан – един от първите, прегледали опозиционния лидер Алексей Навални в реанимацията на гр. Омск през 2020 г.

Полупан е командирован от Москва, за да участва в групата лекари, които се опитват да поставят диагноза на Навални и да преценят може ли да бъде транспортиран в Германия, както настояват съпругата му и германските власти.

Д-р Полупан моментално забелязал странното поведение на служителите в Омската болница. На него и на другите лекари раздали задължителни еднократни халати (под предлог, че спазват антиковид мерките), а край леглото на Навални стояла някаква жена, която следяла всеки, доближил се до него, да си сложи ръкавици, а после и да ги свали и изхвърли, преди да излезе от стаята.

След прегледа Полупан казал на Юлия Навалная, че не само може, но и трябва съпругът й да бъде транспортиран в Германия. Самият той предложил на консилиума да се постави гъвкава диагноза – „кома с неясен произход“, и Навални да бъде приготвен за полета към Берлин. Внезапно телефонът на Полупан звъннал. Обаждали се московските му началници, които му съобщили: „На върховно ниво е взето решение за недопускане транспортиране на пациента“.

„Заявиха ми директно: „Ще съобщиш на роднините, че той не може да бъде транспортиран. Абсолютно всички от консилиума ще кажат едно към едно същото. Ако кажеш нещо друго, последствията за теб ще бъдат много, много сериозни“, разказва Полупан.

Московският лекар подчертава: омските му колеги в лични разговори били съгласни, че Навални е отровен с фосфорно съединение и че трябва да бъде траспортиран в по-цивилизована болница. След това обаче всички се изредили и казали на съпругата му, че рискът при транспортиране е крайно висок.

Когато най-после немските лекари били допуснати в болницата, всички местни медици се впуснали да ги убеждават, че Навални в никакъв случай не трябва да бъде местен оттук. Единствено Полупан отказал да участва в заговора, така поне твърди самият той.

Събитията се развиват между 20 и 22 август 2020 г. На опозиционера Навални му прилошава в самолета, летящ от Томск към Москва. Самолетът спешно каца в Омск, където той е настанен в местната болница. Там започва и битката за неговото превозване зад граница.

Припомняме, че в края на краищата настоятелността на германските специалисти победила. А след намесата и на правителството на Федералната република (което по някакъв свой начин принуди Путин да пусне противника си в чужбина), Алексей Навални бе закаран в Германия, където установиха, че е отровен с „Новичок“ и му спасиха живота. Той оцеля, оздравя, участва в създаването на филма за себе си и допусна груба грешка: върна се в Русия, за да се бори.

Още на летището бе арестуван и хвърлен в каторга със строг режим. Неговото здраве непрекъснато се влошава, а през последните 6 месеца затворническите власти го държат непрекъснато в карцера – заради измислени нарушения на дисциплината. Пред това време филмът му взе БАФТА и Оскар за документално кино.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук