Христо Грозев
Христо Грозев

Христо Грозев, българският разследващ журналист, е гръбнакът, главното действащо лице в документалната лента „Навални“, която снощи спечели наградата „Оскар“ за  най-добър игрален документален филм. Новината породи реакции из интернет пространството.

ДЕБАТИ.БГ публикува части от тях:

„За пети път през последните шест години – България беше свързана с Оскарите“

„Христо Грозев и филмът “Навални”! Още веднъж – за пети път (!) през последните шест години – България беше свързана с Оскарите.  Съмнявам се, че има друга страна в света извън САЩ с толкова престиж в това изкуство за този период!

Да припомним:

(1) Първият “Оскар” България получи през 2017 г в лицето на Владимир Койлазов от Chaos Group за филмови технически ефекти.

Мога само да се гордея, че с Владо сме завършили една и съща гимназия – АЕГ Русе.
За ефекта от тази награда говори и фактът, че след сливането на неговата компания с много по-голяма германска компания миналата година, то новата компания прие да носи бранда Chaos.

(2) През същата година за “Оскар” бе номиниран за автор на най-добър анимационен филм великолепният Теодор Ушев.

(3) През 2019 г на сцената на The Dolby Theater за първи път се качи и български актьор, наборът Димитър Маринов, за да получи заедно с актьорския състав “Оскар” за най-добър филм The Green Book.

(4) През 2021 г номинация за “Оскар” за най-добра актриса в поддържаща роля за филма “Борат 2” получи страхотната Мария Бакалова.

(5) През 2023 г “Оскар” за най-добър документален филм получи Христо Грозев като част от екипа, реализирал филма.

Ето какво казва режисьорът на филма Daniel Rohr на церемонията в компанията на семейството на Навални:
“Ние дължим много на Христо Грозев – Христо, той рискува толкова много и направи толкова много за този филм.”

За мен лично последната награда е най-ценна за България. Докато другите са свързани с професионално майсторство на световно ниво, то тази награда поставя чрез Христо Грозев високо България на пиедестала на най-важните ценности: правата и достойнството на човека.

Самият Христо – за чийто талант разбрах още през далечната 1995 г, когато присъствах на бала на първия випуск на американския университет в България – е символ сам по себе си на изключителното съчетание на интелект, смелост и вдъхновение за служба на най-важната кауза: Свободата.

Дано стане примерът за подражание, от който жизнена нужда има бъдещето на нашата нация.

*Коментарът е публикуван във фейсбук профила на политологът Евгений Кънев.

„Исторически момент!“

„Навални! Исторически момент! За първи път българин печели Оскар! И това беше наистина!“

*Коментар на режисьорът и аниматор Тео Ушев във Фейсбук.

„Свят, в който награждават смелостта“

Има един свят, в който награждават смелостта. Това показва спечеленият “Оскар” за филма “Навални”, създаден благодарение на смелостта на разследващия журналист Христо Грозев, рискувал много, за да разкаже историята на Алексей Навални.

Успехът на Христо Грозев е негов, личен, стъпил на неговата смелост. Той обаче повдига за пореден път въпроса: ние, като нация, в кой свят искаме да бъдем? В този на снишаващите се, или в този на смелите? Ще продължим ли да си живеем с пропагандната версия на собствената ни история, притихнали да не би някой наш “освободител” да ни набие? Или ще се осмелим да видим най-накрая фактите. И да разберем, че единствената свобода, която имаме, е онази, която сами сме си извоювали.

Поздравления за Христо Грозев! Дано наградата и неговият принос за филма станат причина повече българи да го гледат и да прогледнат за случващото се в Русия.

*Коментар на Ивайло Мирчев от ДБ

„Изпитвам гордост днес!“

Христо Грозев е българинът заради чието постижение изпитвам гордост днес. Надявам се високата награда да бъде причина филмът „Навални“ да достигне до българските зрители чрез национална медия в праймтайма!

Засега е само в HBO Max.

*Коментар на Йордан Йорданов -кандидат депутатот от ПП

„Поздравления за смелостта на Грозев“

Поздравления за смелостта в разследването на Христо Грозев, на което стъпва филма за Навални, напълно заслужена награда Оскар. Гледах филма още преди време, чел съм и много около отравянето на самия Навални и борбата, която води срещу диктатурата на Путин, но в нито един момент не можах да разбера защо направи тази саможертва и се върна в Русия. Никога не ми е била ясна дълбоката чисто руска душевност на руските революционери като почнем от декабристите та до ден днешен.

*Коментар на Стефан Левашки – адвокат

„Путин вече е в историята“

Оскар за “Навални” с Христо Грозев.

Путин вече е в историята. И не точно по начина, по който си го представяше. 😉
А един българин беше в основата на това увековечаване.

*Коментар на Николай Капитанов – политик

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук