Христо Иванов
На снимката: Христо Иванов

За голяма формация, която да заяви самостоятелно управление, призова съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов. По думите му тази формация трябва да гарантира следващото поколение геополитическата ориентация на страната. Това е особено важно в контекста на войната в Украйна, която ще бъде една от темите на предизборната кампания, смята той. „Само преди ден се случиха взривове в складове на български производител на оръжие. Трябва да си даваме сметка, че войната е на наша територия. Не можем да игнорираме реалностите“, заяви Иванов в предаването „Въпросите“ по ТВ1.

„Трябва ни голяма формация, която да заяви самостоятелно управление. Длъжни сме да създадем траен системен политически субект, който да може да гарантира на цяло следващо поколение геополитическата ориентация на страната. Не за един мандат, не между два служебни кабинета, не за няколко месеца. Такъв коалиционен субект трябва да може да може да поставя условията“, посочи Иванов.

Това не е първият път, в който Иванов призовава за общо явяване на изборите и широка коалиция. Вижте повече. 

„Наличието на такъв субект означава, че от началото на кампанията няма да стои изобщо въпросът дали ГЕРБ ще финишира първи. Това ще означава да не разделяме избиратели, които мислят по един и същи начин. Необходим ни е стабилен дългосрочен политически субект, който да залага на демократична вътрешно-политическа култура. Не малка група хора да вземат решения, не поредните лични проекти или решения, които се вземат от някое диванче или от някоя стаичка. Трябва да се потърсят тези граждански организации, лица, политически формации, които споделят общите идеали, за да се формира подобен голям субект“, обясни Иванов.

„След като призовахме за по-внимателно конструиране на коалицията, след като отчетохме влиянието на войната, след като призовахме да се подходи внимателно към формирането на втори кабинет, се надяваме да бъдем чути, когато със същия здрав разум призоваваме за предизборна коалиция. Ако не проведем разговор какво трябва да правим, ще имаме безкрайни служебни правителства“, смята той.

„Очаквам трудна кампания, която ще доведе до още по-фрагментиран парламент, а в следващото Народно събрание може да се появят формации, които да направят създаването на мнозинство още по-трудно“, прогнозира той.

„Тази кампания ще има две теми, които ще се конкурират – войната и корупцията. Трябва да стане ясно, че това е една и съща тема. Само преди ден се случиха взривове в складове на български производител на оръжие. Трябва да си даваме сметка, че войната е на наша територия“, категоричен е той.

„Българските политици предпочитат да не говорят за войната, да я изтласкват. Не можем да игнорираме реалностите. Защото реалностите винаги печелят срещу политиците“, смята още Иванов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Геополитическата ориентация на страната в коя посока? Ако е Евроатлантическа, не виждам как ПП се вписва в подобна коалиция, след като всичките им депутати гласуваха ПРОТИВ военна помощ за Украйна. Ако ДБ се коалира с тях без предварително заявена и ГАРАНТИРАНА Евроатлантическа ориентация ще изгуби избиратели. На ПП им подхожда коалиция с БСП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук