Регионални избори

Кампанията около референдума за независимостта на Каталуния, която от няколко седмици тресе Испания, е към своя край.

Организаторите планират допитването да се проведе в неделя, въпреки забраната на Върховния испански съд и на премиера Мариано Рахой.

Инвеститорите се опасяват изключително много от случващото се, защото то може да доведе до най-сериозната политическа криза в страната, откакто демокрацията се възстанови след смъртта на диктатора Франциско Франко преди 40 години.

Икономистът от Оксфордския университет в Лондон Ангел Талавера твърди, че инвеститорите са станали по-предпазливи.

Макар че Испания няма да признае резултатите от референдума, натискът на Каталуния може да навреди сериозно на икономиката и да обезкуражи инвеститорите. Анализаторите смятат, че това би повдигнало въпроса за способността на Рахой да управлява.

„Парите не харесват несигурността”, каза Талавера. „В някакъв момент, инвеститорите ще се събудят и ще осъзнаят, че събитията в страната биха имали дългогодишно влияние”, добави експертът.

Ето няколко причини защо инвеститорите трябва да се интересуват от случващото се в Каталуния:

КАТАЛУНИЯ Е ГОЛЯМА ОБЛАСТ, НО ИСПАНСКИЯТ ДЪЛГ СЪЩО Е ГОЛЯМ

7,5 млн. каталунци представляват 16% от испанското населени и носят 20% от БВП. Това прави Каталуния най-голямата регионална икономика. Приходите от региона помагат на Мадрид да покрива плащанията си по дълга от 1,1 трилиона евро.

СЪЩЕСТВЕНИ ЩЕТИ ПРОИЗЛИЗАТ ОТ КАТАЛУНСКАТА КРИЗА

Премиерът Рахой разчита на регионалните си съюзници, включително на депутатите от неговата партия,  да му помогнат да прокара закон, с който да спрат Каталуния. Финансовият министър беше принуден да изтегли проектобюджета си за 2018-та, защото нямаше гаранция дали ще бъде приет.

ОТДЕЛЯНЕТО НА КАТАЛУНИЯ ЩЕ НАРАНИ ИСПАНСКАТА ИКОНОМИКА

Испанската централна банка препотвърди прогнозата си за икономически растеж от 3,1% през тази година. Въпреки това, главният икономист на банката предупреди, че напрежението в Каталуния може да доведе до спад в доверието на инвеститорите.

ПРИЛИЧА ЛИ ТОВА НА БРЕКЗИТ?

След като Европа вече е изправена пред напускането на Великобритания, отделянето на Каталуния сякаш предвещава да повлече крак и след нея да се появят още „пукнатини” на континента.

Рахой вече даде ясно да се разбере, че хипотетичната република Каталуния трябва да е извън еврозоната и ЕС.

Проблемът с испанската област може да разсее европейските лидери, които в момента се опитват да очертаят визията за преструктуриране на 28-членния блок.

Как върви подготовката на референдума?

Каталуния има намерение да проведе гласуването, независимо че правителството на Рахой мобилизира десетки полицаи в областта, които конфискуваха 10 млн. бюлетини и арестуваха някои от организаторите на допитването.

Играта на котка и мишка не спира. Организаторите заявиха, че са скрили бюлетини из целия регион, за да може полицията да не ги открие.

Испанският съд разпореди всички обществени сгради в Каталуния да бъдат затворени в неделя, за да не може да бъдат използвани за гласуване.

През последните години парламентът на автономната област се постара да мобилизира привърженици на идеята Каталуния да се отдели от Испания.

Управителят на областта Карлес Пучдемон нееднократно каза, че провеждането на референдума е негов приоритет, Раул Ромева – външният министър на Каталуния, обеща, че ако вотът е положителен, независимостта ще бъде обявена в рамките на 48 часа.

Освен, че не е ясно дали референдумът изобщо ще се проведе, неизвестно е дали „да” ще спечели. Преди три години, на импровизиран референдум, 80% от жителите подкрепиха отделянето на областта. Голяма част от тях обаче се отказаха.

Анализ на CNN по темата може да прочетете ТУК.

За още интересни анализи, коментари и интервюта харесайте страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук