Манюел Валс

Бившият френски премиер Манюел Валс, който е роден в Барселона, заяви, че независимостта на Каталуния, би означавала „край на това, което е Европа“, като съюз на национални държави.

„Това, което се случва в Каталуния и в Испания е много важно за Европа“, каза той пред радио „Кадена сер“ четири дни преди забранения референдум за независимост на каталунците.

Валс е роден в Барселона в семейството на швейцарка и каталунски художник и е натурализиран французин.

„Наблюдавам събитията с тревога, тъй като знам какви са възможните последствия за Испания и Каталуния, но също и за Европа и Франция“, каза той.

И добави:

„Испания е една от най-важните национални държави в Европа, както Франция и Великобритания. Ако една област в Испания и особено Каталуния, придобие независимост, това би означавало, по някакъв начин, краят на това, което е Европа, защото Европа е съюз на национални държави“, каза бившият премиер социалист.

Той е категоричен, че Каталуния няма самостоятелно бъдеще в Европа.

Болшинството от жителите на тази автономна област, на която се падат 20% от БВП на Испания, искат провеждането на законен референдум за нейната независимост, макар и да са разединени по въпроса за тази независимост.

Правителството на Мариано Рахой и испанското правосъдие забраниха провеждането на такъв референдум и дори заплашиха кметовете, които си позволят да го проведат.

Полицията в Каталуния предупреди за риска от размирици по време на забранения референдум за самоопределение, който е предвиден за неделя. Прокуратурата разпореди да се блокира достъпът до избирателните секции с всички средства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук