Зулу, племе

Съдът в ЮАР разреши коронацията на наследника на зулуския трон принц Мисузулу Зулу, съобщи News24.

Принц Мисузулу Зулу е син на краля Гудуил Звелитини, който управлява зулусите от 1968 г., и на неговата велика (по-старша) съпруга Мантфомби Дламини.

Принц Мисузулу Зулу
На снимката: Принц Мисузулу Зулу

Звелитини почина през март 2021 г., но прехвърлянето на трона към наследника беше спряно поради интригите на другата съпруга на покойния Инкоси и нейните дъщери: принцесите Хулу и Зулу-Дума. Те сметнаха, че подписа върху завещанието е фалшив и поискаха коронацията да бъде отменена.

Съдията обаче прецени, че няма основания за отказ на коронацията. Според него, макар принцесите да се съмняват в автентичността на завещанието, те не оспорват факта, че членовете на кралското семейство са избрали Мисузулу Зулу за следващия крал на племето Зулу.

Гудуил Звелитини има най-малко 28 деца и шест съпруги.

Гудуил Звелитини
На снимката: Гудуил Звелитини

За първата той се жени през 1969 г., а за последната през 2014 г. Въпреки че ролята на зулуския владетел е предимно церемониална, той притежава значително влияние в Зулуленд.

По-рано беше съобщено, че принц Луи от Люксембург и французойката Скарлет-Лорън Сирг обявиха разрив на годежа си и решението да се разделят. Според бившите любовници, въпреки прекратяването на романтичната връзка, те ще останат приятели.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук