Кула от черепи от времето на ацтеките бе открита в центъра на Мексико сити /снимка: Скай нюз, кадър/

Археолози от Мексиканския национален институт по антропология и история откриха нови части от ацтекска кула от черепи, разположена точно под центъра на съвременния Мексико Сити, съобщи Би Би Си.

Според експерти, откритите части от съоръжение – това са фасадата и източната част на кулата, които заедно, както са пресметнали учените, съдържат 119 черепа, в допълнение към стотици други намерени по-рано.

За първи път кулата Уей Цомпатли, известна от легендите и историческите документи, е открита през 2015 г. по време на реставрацията на стара сграда в центъра на столицата.

Смята се, че тази структура, известна като Уей Цомпатли, е олтар в светилището на ацтекския бог на слънцето, войната и човешкото жертвоприношение.

Кулата на черепите беше отстрани в храма на Уицилопочтли – върховното божество и покровител на главния ацтекски град Теночтитлан.

Ацтеките, които говорели на на езика науатъл, обитавали доста значителна част от централно Мексико и имали своя държава, датираща към XIV-XVI век.

Тяхната цивилизация е покорена от испанските конкистадори, които, водени от Ернан Кортес, превземат Теночтитлан през 1521 година.

Известно е, че подобна структура, съставена от човешки останки, ужасявала войниците, пристигнали на американския континент. Тази цилиндрична структура се намира до централната катедрала на Мексико Сити, построена на мястото на главния храм на Теночтитлан

Археолозите са установили, че тази кула с диаметър 4,7 метра е построена на три етапа, от около 1486 до 1502 година.

Първоначално учените вярваха, че всички открити черепи някога са принадлежали на вражески войници, но се оказа, че някои от тях са останки на жени и деца. Това даде основание да се смята, че тук също са правени жертви на ацтекските богове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук