Викинги
На снимката: Травис Фимел в ролята на Рагнар в сериала "Викинги"

В скандинавската история воините-викинги, разграбвали Северна Европа през през 8 – 11 век, са били толкова високи, руси и синеоки, колкото и жестоки. Но, според ново проучване, те са били много по-разнообразни, отколкото се смяташе досега.

Проучването, публикувано в списание „Нейчър“, подчертава генетичното разнообразие, открито като съществуващо в Скандинавието по времето на викингите, чийто наследници са днешна Дания, Швеция и Норвегия.

Ашот Маргарян, преподавател от университета в Копенхаген, който е съавтор на изследването, каза пред АФП, че е установено също, че не всички морски завоеватели „са били скандинавци“.

Благодарение на миграцията от предимно Южна и Източна Европа, „във викингското Скандинаве е имало повече тъмнокоси хора, отколкото в днешното Скандинавие“, обясни той, като добави, че викингите наистина са руси в по-голямата си част.

Изследователите са анализирали 442 костни фрагмента от 8-и до 12-и век от цяла Европа. Данните показват, че по това време в Южното Скандинавие е имало значително смесване на костите, отчасти в резултат на търговия, но според Маргарян, и заради робство.

Проучването потвърждава също предишни изследвания за това къде викингите и техните предци са се заселили в чужбина. Предците на норвежците са населили предимно Ирландия, Исландия и Гренландия, тези на шведите в настоящите балтийски страни, докато датчаните по това време са се появили в Шотландия и Англия

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук