мобилни телефони
Лъчението на телефоните влияе на насекомите

Лъчението от мобилните телефони е допринесло за драстичния спад на популациите от насекоми, наблюдавано в голяма част от Европа през последните години, показва немско проучване.

В допълнение към пестицидите и загубата на местообитания, повишеното излагане на електромагнитна радиация „вероятно има отрицателно въздействие върху света на насекомите“, според изследването, проведено в Щутгард.

Анализът на 190 научни изследвания е извършен от Германския съюз за опазване на природата и биологичното разнообразие (NABU) заедно с две НПО, една от Германия и една от Люксембург. От 83 проучвания, които се считат за научно значими, 72 показват, че излъчването има отрицателен ефект върху пчелите, осите и мухите. Тези ефекти варират от намалена способност за навигация поради нарушаване на магнитните полета, до увреждане на генетичния материал и ларвите. Мобилният телефон и Wi-Fi излъчването в частност отварят калциевите канали в определени клетки, което означава, че те абсорбират повече калциеви йони. Това може да предизвика биохимична верижна реакция при насекомите, се казва в изследването, нарушавайки циркадните ритми и имунната система.

„Проучването показва, че трябва да държим очите си отворени във всички посоки, когато анализираме причините за драматичния спад на насекомите – каза Йоханес Енсле, ръководител на NABU в провинция Баден-Вюртемберг – Темата е неудобна за много от нас, защото се намесва в ежедневните ни навици, а и защото зад мобилните комуникационни технологии стоят мощни икономически интереси.“

Петер Хенсингер от германската Организация за защита на потребителите „Diagnose Funk“ заяви, че трябва да се обърне по-голямо внимание на възможните отрицателни ефекти на радиацията както върху животните, така и върху хората, особено по отношение на въвеждането на 5G технологията. Очаква се мрежите, оборудвани с 5G, да предлагат скорости 100 пъти по-бързи от съществуващите 4G мрежи, но технологията се среща със силно противопоставяне от някои, особено сред борците за околната среда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!