насекоми, щурци

Насекоми ще могат да се изполват в производството на хляб, бисквити, паста. Европейският съюз официално позволи използването им от днес. Според новия регламент домашните щурци ще могат да се замразяват, сушат или използват на прах, съобщава ДПА. 

Този вид нововъведение в хранително-вкусовата индустрия се определя като “нова храна”.

Например, щурците ще се продават замразени, изсушени или на прах. Те също така ще могат да се използват в производството на сосове, супи, заместители на месо и мляко, картофени продукти и шоколад.

Предимствата са, че насекомите са лесни за отглеждане и имат високо съдържание на хранителни вещества, подобно на пилешкото, говеждото, свинското месо и рибата, а освен това те са вкусово неутрални. Повече от два милиарда души по света ядат насекоми.

Според Европейската комисия насекомите са безвредни.

Това не са първите насекоми, които се одобряват от ЕС, подобно разрешение вече има и за биволския червей, прелетния скакалец и ларвите на брашнения бръмбар. Одобрение от ЕС очакват и още осем насекоми.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

6 КОМЕНТАРИ

  1. Яжте си насекомите, нишестето и глюкозо-фруктозния сироп от американска хибридна и генномодифицирана царевица, фалшивото месо, гладичкото „сирене филаделфия“ с карагенан, както и всички други простотии, сътворени от алчни и безскрупулни капиталистически „изобретатели“. Но не ни натрисайте тайно или насила да ги ядем и ние, които не ги искаме! И не ни пречете и забранявайте да си произвеждаме качествена екологична храна!

    • За съжаление мачът е свиренен.. Никой от алчните капиталисти за които говориш няма да те пита,впрочем политкоректно за същите се използва наименованието милиардери филантропи. Значи че ще те хранят с червеи от любов към тебе, защото те обичат безрезервно с почти божествена обич или пък… сатанинска?

  2. Боже моля те спаси човечеството от сатаните които го убиват ежедневно. Тези учени със сигурност са ИЗРОДИ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук