избори ЦИК

Новите избори чукат на вратата. Днес „БСП за България“ върна третия мандат на президента Румен Радев. Държавният глава информира, че още днес ще проведе работна среща на „Дондуков“ 2 с представители на ръководството на Централната избирателна комисия. Най-добре за ЦИК е изборите да бъдат в края на април. Съображенията са от организационна гледна точка.

„За 23 април ще организираме избори без стрес, 2 април обаче е възможна дата. Проблем би било, ако се избере датата 26 март“, каза пред БНР Цветозар Томов, който е заместник-председател на ЦИК.

Томов обясни, че трябва да се осигури хартия за около 10 хиляди секции.

„Предоставянето на 30 хиляди хартиени ролки за изборите е доста луксозен вариант. Може да се справим и с по-малко. Ще работим с оглед на датата, която ще определи Румен Радев. Ще направим всичко възможно да има достатъчно резервни ролки. Всяка от тях съдържа около 60 метра. Значение ще има и броят на регистрираните кандидати. С 60 метра могат да гласуват около 200 души. Ще направим така, че всеки българин, желаещ да гласува машинно, да може да го направи“.

Минимумът е подсигуряването на 10 хиляди хартиени ролки, посочи той. За предоставянето на 30 хиляди са необходими 50 дни. Тази информация е предоставена от БНБ.

„В края на април ще получим всичко, ако искаме 30 хиляди ролки. Ако са по-малко, ще е по-скоро“

Предстои да подготвим избори

при доста съществени промени в изборните технологии, отбеляза Томов.

„Може да има подводни камъни. Още сме в началото. Предстои да вземем решение относно многомандатните райони. Официалните резултати от преброяването са известни. Преизчислените мандати ще бъдат едно от първите неща, които ще свърши комисията. Това също ще се отрази на работата по места“, добави още той.

Тепърва ще се обсъжда дали да се отпечатват протоколи с обобщени данни и те да се броят, обясни още Томов.

„Не мога да разбера защо е разпространена тезата, че няма да се отпечатват машинни протоколи. Предстои да се вземе решение“.

Това би дало по-голяма сигурност, смята той в лично качество.

Ще направим всичко възможно отчитането на резултатите да бъде достатъчно надеждно при променените правила, посочи Томов.

Той смята за най-притеснително приемането на ръчното броене за официалното отчитане на резултатите.

„То отваря възможност за злоупотреби. Това е личното ми мнение“, завърши Томов.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук