групировка Вагнер, Русия
Бойци на "Вагнер"

Бойците на групировката „Вагнер“ се превърнаха в основната бойна единица на руската офанзива в Източна Украйна. Но документ на украинското военно разузнаване, получен от CNN, показва точно колко ефективни са били те във военните действия около град Бахмут и колко трудно е да се изправиш срещу тях.

„Вагнер“ е частна военна групировка, управлявана от олигарха Евгений Пригожин, който е много деен на фронтовата линия през последните седмици. Той винаги бърза да си приписва заслуги за руския напредък. Припомняме, че бойците на „Вагнер“ участваха активно в превземането на град Соледар, на няколко мили североизточно от Бахмут, и районите около града.

Украинският доклад, с дата декември 2022 г. заключава, че „Вагнер“ представлява уникална заплаха отблизо, дори когато понася жертви.

„Смъртта на хиляди войници от „Вагнер“ няма значение за руското общество“, се казва в доклада. „Щурмовите групи не се оттеглят без команда… Неразрешеното изтегляне на екип, или без да има ранени, се наказва с екзекуция на място.“

Прихванати телефонни разговори, получени от източник от украинското разузнаване и споделени със CNN, показват безпощадно отношение на бойното поле. В един от тях се чува войник да говори за друг войник, който се е опитал да се предаде на украинците.

„Вагнеристите го хванаха и му отрязаха шибаните топки“, казва той. CNN не може независимо да провери достоверността на обаждането, за което се твърди, че се е състояло през ноември.

Ранените бойци на „Вагнер“ често остават на бойното поле с часове, твърдят украинците.

„Щурмовата пехота няма право сама да изнася ранените от бойното поле, тъй като основната им задача е да продължат щурма до постигане на целта. Ако атаката е неуспешна, отстъплението е разрешено, но само през нощта“

Въпреки бруталното безразличие към жертвите, демонстрирано и от самия Пригожин, украинският анализ твърди, че тактиката на „Вагнер“ „е единствената ефективна тактика за зле обучените мобилизирани войски, които съставляват по-голямата част от руските сухопътни сили“.

Това предполага, че руската армия може дори да се опита да адаптира техните методи. Подобни опити биха били значителна промяна в поведението на руската армия, която разчита предимно на по-големи, механизирани части. Твърди се, че дори някои от мобилизираните войници обмислят да преминат към „Вагнер“.

Методът на „Вагнер“

Според докладът, „Вагнер“ разпределя своите сили в мобилни групи от около дузина или по-малко души, които използват гранатомети (RPG) и разузнавателна информация от дронове в реално време. Докладът описва тези особености като „ключови елементи“.

Друг инструмент, с който разполагат войниците на „Вагнер“, е използването на комуникационно оборудване, произведено от „Моторола“, въпреки, че от фирмата твърдят, че са спрели всички продажби в Русия.

Според украински служители, десетки хиляди затворници, които са вербувани от „Вагнер“, често формират първата линия при нападение и дават най-много жертви – до 80%. Следват по-опитни бойци с термовизионна техника и оборудване за нощно виждане.

За украинците тяхното собствено въздушно разузнаване с дронове е от решаващо значение, за да предотвратяват атаки. Документът разказва за инцидент през декември, при който дрон забелязва настъпваща група от „Вагнер“, позволявайки на украинската отбрана да я елиминира, преди нейните войски да успеят да стрелят.

Ако силите на „Вагнер“ успеят да заемат позиция, артилерийската подкрепа им позволява да копаят лисичи дупки и да се прегрупират. Но тези лисичи дупки са силно уязвими при нападение на открито. И отново, според украинците, често липсва координация между Вагнер и руската армия.

Пригожин многократно е казвал, че неговите бойци са отговорни за превземането на град Соледар и близките селища през изминалата седмица. Това са първите руски военни успехи от месеци насам.

„Никакви други части освен оперативни служители на ЧВК „Вагнер“ не са участвали в щурма на Соледар“, твърди той.

Представянето на успехите на „Вагнер“ е пътят на Пригожин към повече ресурси.

Те играят важна роля в битката му с руската военна структура, която той често критикува като некадърна и корумпирана.

Според британското разузнаване началник-щабът на руската армия Валери Герасимов започнал с опити за подобряване на дисциплината. Пригожин му отговори, че „войната е времето на активните и смелите, а не на гладко избръснатите“ (по повод носенето на бради сред членовете на групировката).

Герасимов беше назначен за главен командир на т. нар. „специална военна операция“ на Русия в Украйна по-рано този месец на фона на нарастващите критики за колебливия й напредък.

Докато руското министерство на отбраната не започне да се представя по-добре, Пригожин ще иска все повече ресурси за „Вагнер“. Но групата изглежда получава оръжия и по други начини. Според американски служители, „Вагнер“ са получили доставка на оръжие от Северна Корея.

Евгений Пригожин
Евгений Пригожин. Снимка: АП/БТА

Новият Распутин

На Пригожин не му липсват амбиции. Докато бе в Соледар миналата седмица, той заяви, че „Вагнер“ вероятно е „най-опитната армия в света днес“. Той твърди, че нейните сили вече разполагат с ракетни системи, собствена противовъздушна отбрана и артилерия.

Пригожин направи фино сравнение между „Вагнер“ и твърдостта на руската армия като каза, че „всеки, който е на земята, се слуша. Командирите се консултират с бойците, а ръководството на ЧВК (частна военна компания) се консултира с командирите.

„Ето защо ЧВК „Вагнер“ продължи напред и ще продължи да се движи напред“, казва той

Преди два месеца Андрей Колесников, старши сътрудник във Фондацията за международен мир Карнеги, оприличи нарастващото влияние на Пригожин с това на Григорий Распутин в двора на цар Николай II.

Путин се нуждае от военна ефективност на всяка цена. В Пригожин има отрицателна дяволска харизма. В известен смисъл тази харизма може да се конкурира с тази на Путин. Сега Путин се нуждае от него в това си качество, в тази форма“, каза Колесников.

Пригожин изглежда е бил заинтригуван от сравнението с Распутин, мистична фигура, в руския царски двор, който е лекувал царския син от хемофилия (болест на кръвта, при която е нарушено кръвосъсирването). Но в коментарите публикувани от неговата компания Concord, той отговаря в типичен за него стил:

„За съжаление не спирам кръвотечения. Окървавявам враговете на родината ни. И не чрез заклинания, а чрез директен контакт с тях.”

Текстът е публикуван в CNN, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук