Народно събрание

Със 138 гласа „за“, 26 – „против“ и 18 „въздържал се“ парламентът прие на първо четене Законопроект за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната инвестиционна банка (МИБ) и нейния устав и на Споразумението за организацията и дейността на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС), внесен от Министерския съвет, съобщи БТА.

Международната инвестиционна банка е международна финансова институция за развитие със седалище в Будапеща. Страните-членки на МИБ са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Уставният капитал на МИБ е 2 млрд. евро, а внесената му част към момента е 427,1 млн. евро, е записано пише вносителят. В мотивите се посочва също, че Русия е най-големият акционер в МИБ с 47,21 процента дял във внесения капитал на банката. Понастоящем участието на България във внесения капитал е 42,2 млн. евро или 9,88 на сто от него.

Международната банка за икономическо сътрудничество е международна финансова институция със седалище в Москва. В нея членуват България, Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Монголия и Виетнам и Русия. Уставният капитал на МБИС е 400 млн. евро, а внесената част е 200 млн. евро. Русия е най-големият акционер в МБИС с 51,59 на сто дял във внесения капитал на банката. Понастоящем участието на България във внесения капитал е 15,1 млн. евро или 7,56 процента.

Във връзка с предприетите координирани действия на държавите-членки на Европейския съюз в контекста на ситуацията в Украйна на заседанието на Министерския съвет на 2 март 2022 г. е прието решение, с което е дадено съгласие за предприемане на необходимите действия във връзка с участието на българската страна при формирането на обща позиция на държави-членки на ЕС за прекратяване на членството им в МИБ и МБИС, пише в мотивите. Към общата позиция се присъединяват България, Полша, Чехия, Словакия и Румъния. Унгария не се присъединява към нея.

В последвалия дебат аргументите „срещу“ решението бяха основно от „Възраждане“ и „БСП за България“.

Според Цончо Ганев от „Възраждане“ това решение за пореден път е институционален слугинаж. По думите му Министерството на финансите заявява, че няма финансов анализ колко ще ни струва тази стъпка. Между двете четения от групата ще направят предложения за корекция, защото според тях е недопустимо да нарушаваме националните си интереси.

„Както са тръгнали редица страни да напускат, има опасност цената на българския дял да намалее“, обясни председателят на икономическата комисия Мартин Димитров от „Демократична България“(ДБ).

По думите му, ако НС не приеме законопроекта и другите страни от Източна Европа напуснат банките и те попаднат под европейски санкции, ще има преки загуби за страната ни.

„Никой от Брюксел не е казал „напускайте тези две банки““, заяви Димитров. „Това е разликата между вашия Съветски съюз, който харесвате, и ЕС, където всяка една държава сама си взема решенията“, обърна се към „Възраждане“ представителят на ДБ.

„Има огромен риск, ако вие пречите законопроектът да бъде приет на две четения и България остане акционер, страната ни при евентуални санкции да изгуби много милиони, единствено заради „Възраждане““, предупреди Димитров.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук