мобилни телефони yettel
Снимката е илюстративна

„Виваком“ уведоми днес клиентите си, че от февруари вдига цените на месечните абонаменти с 2 лева. Телекомът обяснява поскъпването с инфлацията през 2022 г., като цитира данни на НСИ за единадесетте месеца януари-ноември – 15.8%. Очакванията са отчетената годишна инфлация да остане на тези нива, посочват от компанията.

И абонатите на останалите два телекома – А1 и Yettel, вероятно скоро ще бъдат уведомени за повишени цени. За това наскоро предупредиха от Асоциацията за защита на потребителите, съобщава БНР. Ако се приложи 15.8% инфлация, месечният абонамент от 20 лв. ще се увеличи с около 3 лв., при 30 лв.- с около 5 лв., а при 40 лв. – с над 6 лв.

В общите условия на договорите с операторите е записано, че месечните абонаменти се индексират със средногодишния индекс на потребителските цени на НСИ за предходната година.

Миналата година индексирането на договорите предизвика скандал и намесата на Комисията за защита на потребителите, защото два от телекомите – А1 и „Теленор“ (сега Yettel), първоначално поискаха да отразят ръста на инфлацията за две поредни години.

„Теленор“ и А1 обжалваха забраната да вдигнат цените с инфлацията от 2020 и 2021 г. пред съда, но в рамките на няколко дни магистратите отхвърлиха последователно възраженията на двете компании.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук