знамена-българия-ес

„Фрагментираният политически спектър на България може да доведе до висящ парламент, без достатъчно силна партия, която да оглави ново правителство. Това потенциално би удължило продължаващата вече години криза, която забави достъпа на балканската държава до фондовете на ЕС за възстановяване и възпрепятства усилията ѝ да се присъедини към еврозоната през следващата година“.

Това пише Bloomberg в своя публикация, която съобщава, че у нас кандидатът за министър-председател на „Продължаваме промяната“ е получил втория проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

„Президентът на България даде шанс на бивша управляваща партия да създаде ново правителство и да изведе страната от политическа криза, която може да доведе до пети избори в рамките на две години“, казва се още в публикацията.

„Президентът Румен Радев възложи на Николай Денков, професор по химия, номиниран от партия „Продължаваме промяната“, да води коалиционните преговори.

Денков ще разполага със седмица, за да намери подкрепа от мнозинството за съставяне на кабинет. Но тъй като повечето други партии отказват да подкрепят „Продължаваме с промяната“, чието правителство беше свалено от коалиционните си партньори миналото лято само шест месеца след началото на мандата му, шансовете са малки“, се казва в публикацията.

„Ако Денков не успее да събере мнозинство, Радев ще избере трета партия по свой избор, която да се опита да сформира управляваща коалиция, а ако това не успее, президентът ще бъде принуден да насрочи предсрочни избори за пролетта“, пише още медията.

Още за България в международния новинарски поток – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук