Асен Меджидиев
На снимката: Асен Меджидиев

България настоява пред Европейската комисия да бъде прекратен договорът за доставка на нови ваксини срещу COVID-19. Това съобщи пред журналисти в парламента службният здравен министър Асен Меджидиев. Той добави, че на 9 декември на заседание на ЕК ясно е изразил позицията, че страната ни няма нужда от още ваксини.

По думите на Меджидиев в началото на 2023 г. изтича срокът на годност на общо един милион и половина дози ваксини на „Пфайзер“ и 8800 ваксини на „Модерна“. Тези препарати ще трябва да бъдат бракувани и унищожени. Вече били бракувани над един милион дози на „Пфайзер“ и 90 000 дози от „Астра Зенека“.

„Ако получим нови, те отново ще бъдат с кратък срок на годност и отново ще трябва да ги бракуваме. Което означава, че веднъж плащаме, за да ги купим, и още веднъж ще плащаме за унищожаването им“, каза Асен Меджидиев. Той разясни, че доставката на нови ваксини е договорена предварително, това е обща поръчка за целия Европейски съюз, повечето дози са платени предварително.

„Настоях пред европейската комисия по здравеопазване да се помисли за възможност да се възстановят поне част от средствата, платени за поръчаните ваксини“, добави министърът. Изказването му е получило подкрепата на представителите на други 15 държави от ЕС, включително и на Германия. Чака се решението на борда по здравеопазване на Еврокомисията.

Според Меджидиев данните за ковид ситуацията в България не са обезпокоителни. Инфекцията протича леко, въпреки че вариантите са по-заразни. Това се дължало на факта, че у нас много голяма част от хората вече са преболедували и имат някакъв имунитет. Новият вариант е по-заразен, заразяват се и ваксинирани, но много по-леко протича, дори грипът протича по-тежко, заяви министърът.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук