С измененията и допълненията в Закона за електронните съобщения, направени през преходни и заключителни разпоредби в Закона за мерките по време на извънредното положение, приет от Народното събрание през март, бе създадена възможността за безконтролно следене на гражданите през мобилните телефони. За това сигнализираха многократно адвокати и юристи. За разлика от другите мерки в закона, за тази промяна няма въведен срок на действие, което на практика означава, че тя ще е в сила и след отмяната на извънредното положение.

„Виждаме, че изменението и допълнението в един закон за електронните съобщения, свързан с достъпа до трафични данни, данни за трафика на електронни съобщения, каквито са телефонните разговори, например, беше направено за целите на привеждане на отклонилите се хора от болнично лечение. Но това изменение няма яснота дали е скрепено със срок, тъй като това изменение в Закона за електронните съобщения можем да смятаме, че е без срок, което означава, че безсрочно се разшири възможността достъпът до трафични данни да бъде използван уж за тези цели. Обърнете внимание, че там съдебният контрол не е предварителен, както е в случая на разкриване и разследване на престъпления, а е постфактум. Тоест, позволява се първо да има една намеса в свободите и правата на хората, а едва след това съдът да прецени. Ние нямаме информация, гражданинът не се уведомява, ако спрямо него е било допуснато нарушение”, коментира в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ адвокат Александър Кашъмов.

И добави:

„С този пример аз искам да илюстрирам, че безспорно се създава една закона среда, която може да бъде опасна за гарантирането на основните права. Не случайно Съветът на Европа през април надигна глас към държавите членки да не се занижава степента на защита на правата на хората”.

Преди дни в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ адвокат Петър Славов също изрази притесненията си от този факт.

„(С промените в Закона за здравето-бел.ред) остава и възможността за следене през смартфона без съдебно разрешение за това, под претекст, че лицето може да представлява опасност. Но беше въведено изцяло нов ред, който изключва предварителния съдебен контрол. Затова предупреждавах, че е опасно и ще остане след извънредното положение. Така че, всички тези неща, които тогава бяха приети в други нормативни актове, а не в самия закон за извънредното положение, ще останат и след него”.

На 22 април БСП внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на текстовете в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които дават възможност на органите на МВР да имат достъп до данните от мобилните устройства на гражданите, поставени под карантина. Опасенията на левицата са, че тези промени няма да важат само по време на извънредно положение и нарушават правата на гражданите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!