Бьорн Железният

В няколко поредни материала Ви представяме истината за героите от култовия сериал на „Хистори ченъл” – „Викинги”. Както вече стана ясно, не всички случки във филма са реални. Напротив, голяма част от тях са плод на въображението на продуцентите и сценаристите.

Сега е ред да Ви разкажем истинската история на Бьорн Железния, синът на Рагнар Лодброк. Той бил един от кралете на Швеция.  Живял е през IX век и за него се предполага, че е откривателят и първият владетел на Швеция от династията Мюнсо (Munsö).

Бьорн Железният

СЕМЕЙСТВОТО НА БЬОРН

В сериала „Викинги”, Бьорн е представен като синът на Лагерта и Рагнар Лодброк. Според историческите сведения обаче, това не е съвсем така. Бьорн наистина бил син на Рагнар, но негова майка била принцеса Аслънг.

Синът на Рагнар и Лагерта се казвал Фридлейф.

Бьорн Железният

И още един развенчан мит: Бьорн не бил най-големият син на Рагнар, по-голям от него бил Ивар Безкостни.

Бьорн Железни имал четирима братя – Иван Безкостни, Хвистерк, Убе и Сигуърд „Змия в окото” и трима полубратя – Агнар и Ерик (от първата жена на Рагнар Тора) и Фридлейф (от Лагерта).

Бьорн Железният

ВЪЗХОДЪТ НА БЬОРН ЖЕЛЕЗНИ

Бьорн бил безстрашен войн и ожесточен владетел, като баща си. Той нахлувал и ограбвал много градове във Франция, Испания, Италия, Англия, Уелс, дори стигнал и до Средиземно море (бреговете на Сицилия) и Северна Африка.

Бьорн Железният

Няма нито един официален исторически източник, който да потвърждава това, че Роло е придружавал Бьорн по време на тези плавания.

Всъщност, това е малко вероятно, защото се предполага, че Бьорн Железният е умрял една година преди Роло да се роди.

Бьорн Железният

По същата причина, и Флоки не е придружавал Бьорн в плаването му до Средиземно море. Флоки е роден около 830 година, а по това време синът на Рагнар би трябвало да е на 53 години, тъй като се предполага, че е роден през 777г.

Флоки
на снимката: Флоки

Според историческите сведения, Бьорн нахлул във Франция и след това се отправил към Средиземно море. По пътя минал край Испания, но решил да се върне с цялата си армия кръвожадни викинги, за да ограби Франция и след това да продължи по пътя си.

Корабите, предвождани от Бьорн посетили и италианския град Пиза.

Викингите акостирали пред портите на град Луна, считайки го за Рим. В крайна сметка, превземането на Луна е едно от най-значимите събития в живота на Бьорн Железения.

Бьорн Железният

Той успял да завземе града, благодарение на своя интелект и впоследствие се превърнал в един от най-известните викинги в историята.

КАК БЬОРН ПРЕВЗЕЛ ГРАДА ЛУНА?

Превземането на един град не е толкова лесно начинание, както изглежда по филмите. За целта са нужни много усилия, смелост и интелект. Бьорн имал и от трите качества в изобилие. Той разбрал, че за да превземе укрепения с крепости град, трябвало да се престори на лоялен и доброжелателен гост.

Бьорн изпратил хората си да известят епископа на града, че е умрял, но в последните мигове от живота си е приел християнството и е поискал християнско погребение.

Бьорн Железният

Властите на града позволили тялото на викинга да бъде внесено от малка група охранители (които, според някои източници, носели мечове под робите си).

Щом влезли в църквата Бьорн излязъл от ковчега си и използвайки изненадата на местните, успял да си пробие пътя до крепостта.

След това отворил портите на Луна и пуснал кръвожадните си войни да влязат.

Щом опожарили града, Бьорн Железният и хората му поели към Сицилия и бреговете на Северна Африка.

На връщане, викингите се натъкнали на военноморските сили на Ал-Андалус в Гибралтарския проток.

Бьорн Железният

Бьорн и армията му били неприятно изненадани от супер модерното оръжие, което врагът използвал, наречено „Гръцки огън” (оръжие, от което бълвал огън, който продължавал да гори дори и по повърхността на водата.)

В битката паднали 40 от корабите на викингите.

РЕВНОСТТА НА РАГНАР ЛОДБРОК ОТ УСПЕХИТЕ НА СИНОВЕТЕ МУ

Великият викинг Рагнар Лодброк много завиждал на огромните постижения на двама от синовете си – Ивар Безкостни и Бьорн Железният.

Бащата бил твърдо решен, че няма да позволи на момчетата да управляват Швеция. Той определил за свой заместник Ейстън Бели и поел на път към Англия, за да си разчисти сметките с дългогодишния си враг крал Ела.

Бьорн Железният
на снимката: Рагнар Лодброк

Чувствайки се застрашен от постиженията на синовете си, Рагнар предприел опасно и недобре обмислено нападения, с много малка армия.

Разбира се, съществуват и други теории за мотивите на викинга да нападне Англия, където, между другото, намира смъртта си.

КАК БЬОРН СТАНА КРАЛ НА ШВЕЦИЯ И ОТМЪСТИ ЗА РАГНАР ЛОДБРОК

След като убил Ейстън Бели , Бьорн Железният станал крал на Швеция. Той и неговите братя обаче решили да отмъстят за смъртта на баща си, като нападнали Англия. Тези усилия обаче били напразни, тъй като силите на крал Ела успели да победят младите викинги.

Бьорн Железният

Ивар, най-големият брат, който е останал в историята като мъдър владетел на викингите, казал, че от самото начало знаел, че такава била съдбата на баща им, затова щял да помоли крал Ела за мир.

След сключването на мирното споразумение, английският владетел дал на викингите малко парче земя, на което те построили днешен Йорк.

През години, Ивар укрепил позициите си сред англичаните. Всъщност обаче той изчаквал подходящия момент за нападение над кралството. Викингите и няколко английски войници се присъединили към Ивар и нахлули в Англия. Крал Ела бил заловен жив.

Братята решили, че „кървавият орел” ще бъде справедливо наказание за крал Ела. Те разрязали гръбнака на пленника си, счупили му ребрата и извадили белите му дробове. Бруталният ритуал бил любимото зрелище на отмъстителните викинги.

Бьорн Железният

След смъртта на баща си, синовете на Рагнар разделили царството му и така Бьорн станал владетел на Швеция.

Бьорн Железният имал двама синове – Рефил и Ерик. Вторият наследил баща си на трона.

Синът на Рагнар поставил основите на могъща династия (известна още като „Старата династия”), която управлявала Швеция в продължение на векове.

Царуването им приключило след гражданска война, продължила до края на X век. Викингите се преместили в Дания и продължили да управляват.

Името на династията „Мюнсо” идва от названието на хълма, на който бил погребан Бьорн Железният.

Вижте още 10 неща за викингите, които със сигурност не знаете – ТУК.

В този материал говорихме за великия Рагнар Лодброк. Вижте неговата история ТУК.

За съпругата му Лагерта може да прочетете ТУК

Най-шантавият персонаж в сериала „Викинги“ е Флоки. Прочетете истинската му история – ТУК

Знаете ли кой е бащата на Норвегия? Вижте ТУК.

Безжичната мрежа Bluethooth произлиза от крал на викингите. Може да разберете повече ТУК.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук