Археолози стигнаха до извода, че стъклената фигура, открита на остров Линдисфарн край бреговете на Великобритания, е елемент от настолна игра от периода на първото нашествие на викингите (793 г. сл. Хр.), пише в. „The Guardian”.

Артефактът, изработен от синьо и бяло стъкло, според експертите е свързан с игра, която е била популярна в Скандинавия преди разпространението на шаха, но подобна на нея. Няма пълно описание на правилата, но се знае, че се е играла с фигури върху плоскост с нечетен брой квадратчета.

Откриването на елемент от настолната игра от края на VIII в. на Линдисфарн предполага, че по това време скандинавската култура е имала голямо влияние върху островите в Северния Атлантически океан.

„Често мислим, че през ранното средновековие хората са водели аскетичен начин на живот, особено на островите. Но, както се оказа, на Линдисфарн по това време е кипял живот – имало е монаси, поклонници, търговци и дори гостуващи царски особи. Качеството на фигурата подсказва, че на острова някой е живял охолно и е имало елит”, каза проф. Дейвид Петс от университета в Дърам.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук