Северен поток, Дания

Министерството на външните работи на Дания не може да отклони проекта за строителство на тръбопровода „Северен поток – 2” по алтернативния маршрут, ръководейки се от закона, който беше приет по-рано в кралството. Това съобщи за агенция ТАСС Маркела Дедопулос – представител на компанията строител Nord Stream 2.

„Алтернативният маршрут не преминава през териториалните води на Дания, затова той не влиза в обхвата на новия закон, който встъпи в сила на 1 януари тази година и даде право на датския външен министър да наложи вето на инфраструктурни проекти на основание външна политика и политика на безопасност”, отбелязва Дедопулос.

Тя подчерта, че разполагането на кабели и тръбопроводи в международни води се регулира по силата на Конвенцията на ООН за морското право.

Алтернативният маршрут на „Северен поток – 2”, който е по-дълъг с 36 км от първоначално планирания, преминава само през изключителната икономическа зона на Дания на северозапад от датския остров Бронхолм. По думите на Дедопулос тези води се намират извън юрисдикцията на Министерството на външните работи на страната.

От Nord Stream 2 не очакват ведомството да има думата при взимането на решение по алтернативния маршрут на тръбопровода. Въпреки това за компанията приоритетен остава все пак първият маршрут, като все още има надежди, че правителството на Дания ще позволи строежа на газопровода.

Припомняме, че Дания все още не е издала разрешение за строителството на газопровода „Северн поток – 2”, въпреки че първите заявки за това бяха направени още в началото на 2017 г. В правителството на Дания на газопровода се гледа не само като икономически, но и като политически проект на Русия. Затова страната неколкократно се обявяваше за това на ЕК да бъде даден мандат за преговори с Москва по въпроса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук