Компанията „Nord Stream 2“ AG е започнала през юли полагането на тръбите за газопровода „Северен поток-2“, съобщиха от „Uniper“, един от участниците в проекта.

„Работата по прокарването на тръбопровода по дъното на Балтийско море започна през юли“ – се казва в съобщението.

По-рано финансовият директор на „Nord Stream 2“ AG Пол Коркоран беше казал, че полагането на тръбите по дъното на Балтийско море може да започне още през това лято. По неговите думи работата може да започне по всяко време, в зависимост от метеорологичните условия.

Полагането на тръбите е започнало в края на юли, независимо от позицията на САЩ против този тръбопровод. Друг от участниците в проекта, австрийската компания OMV, съобщи, че от „Nord Stream 2“ AG са разработили маршрут за газопровода, който ще заобиколи Дания без оскъпяването му.

Коркоран обясни пред журналисти, че не изключва реализиране на проекта, заобикаляйки Дания, ако тази страна не даде разрешение за строителството на газопровода по първоначално определеното трасе. Той каза, че може да се промени схемата на строителството в очакване на решението на Дания, а след това да бъде реализирана и тази секция, която представлява около 10% от маршрута.

Коркоран в същото време изрази увереност, че дори Дания да не разреши строителството на „Северен поток-2“ в своите води, тя задължително ще даде разрешение за поставянето на тръбите в международни води.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук