Съединените щати отново въведоха редица тежки едностранни санкции срещу Иран, с което върнаха в действие сериозните ограничения, които бяха вдигнати при ядрената сделка с Иран, от която президентът Доналд Тръмп оттегли страната си през май. Първите санкции, които влязоха днес сутринта, засягат достъпа на Иран до американски банкноти и ключови индустрии.

Иранците вече усещат ефекта от санкциите, което се отрази върху иранската валута – риалът загуби близо половината от стойността си, откакто Тръмп обяви, че ще оттегли САЩ от ядрената сделка.

Вашингтон предприе едностранни действия, въпреки че останалите участници в споразумението – Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и ЕС – призоваха Тръмп да не се отказва от сделката, която блокира стремежите на Иран за сдобиване с ядрено оръжие. Тези действия на САЩ показват стилът на еднолична и едностранна дейност на американския президент и неговото нежелание за участие в многостранни споразумения.

Много големи европейски компании се изтеглят от Иран поради притеснения за наказания от страна на САЩ. Тръмп предупреди за „тежките последици“ за фирми и физически лица, които продължат да правят бизнес с Техеран.

Тръмп заяви, че е отворен за постигане на по-всеобхватна сделка с Иран „която обхваща целия обсег от от зловредни дейности, включително програмата за балистични ракети и подкрепата от Иран на тероризма“. Предложението за разговори обаче не впечатли иранския президент Хасан Рухани.

„Ако вие сте враг и забивате нож в другия човек, а след това казвате, че искате преговори, тогава първото нещо, за което трябва да помислите, е отстраняването на ножа – каза иранският лидер в интервю за националната телевизия – Те искат да започнат психологическа война срещу иранския народ. Преговори при санкции нямат никакъв смисъл.“

Втората фаза от американските санкции ще влезе в сила на 5 ноември и ще блокира продажбата на ирански петрол. Тази стъпка ще нанесе повече щети, въпреки че някои страни, сред които Китай, Индия и Турция дават признаци, че няма да прекратят напълно поръчките си за ирански петрол.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук