НИМХ

Премиерът Бойко Борисов нареди до 22 август да се реши проблемът с НИМХ. Тази сутрин той проведе среща с министъра на образованието, представители на БАН и ръководството на НИМХ в сградата на Министерския съвет.

В дадения от него срок МОН и БАН трябва да намерят решение, с което да удовлетворят исканията на института, като му дадат по-голяма самостоятелност и обезпечат финансовата му независимост.

Ако до следващата сряда не се намери решение, Борисов ще посочи такова.

Метеоролозите изразиха разочарование от проведените разговори, тъй като са очаквали по-ясен и категоричен отговор от страна на правителството.

Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов не вижда проблем БАН да се раздели с Института по метеорология:

“Това, че можем да повлечем крак на други институти, аз не виждам защо трябва да е нещо лошо. Нашата воля би трябвало по някакъв начин да се приема или поне такова е нашето впечатление“.

Председателят на БАН професор Юлиян Ревалски заяви, че изваждането на института от шапката на академията означава, че се прави опит за нейното разделяне:

“Подписахме споразумение в началото на тази година между БАН и МС, в който предложихме бюджета на БАН да се прави по друг начин от следващата година. Такива дейности, не само тази, което е дейността на НИМХ, да бъдат отделени на отделен ред и финансирани“.

Министърът на образованието Красимир Вълчев подчерта, че желанието на премиера е двете страни все пак да намерят решение до сряда.

“Предполагам, че ще бъдат в посока да се даде по-голяма самостоятелност. Във всички случаи трябва да се даде по-голяма самостоятелност и да се отчита тази обществено възложена функция на НИМХ. От друга страна, ние като правителство в никакъв случай не искаме да бъдем обвинени, че по този начин ще се направи крачка към разделянето на БАН, макар и в частта само на един институт“.

Припомняме, че протестиращите синоптици са недоволни от парите, които им дава БАН, и искат да се отделят от нея.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук