Кремъл, Русия, Москва, Новичок

Москва и София се стремят активно да развиват икономическите си отношения, стана ясно след Форумът за бизнес сътрудничество между Русия и България, който се проведе в София, предава ТАСС.

„България е сред обещаващите партньори на Русия в търговския и икономическия сектор. Въпреки трудната икономическа ситуация в Европа и по света, отношенията между нашите страни се развиват положително, виждаме взаимния интерес на руските и българските предприятия към по-нататъшно разширяване на икономическите отношения”, каза руският посланик в България Анатолий Макаров.

Дипломатът заяви, че миналата година търговията между двете държави е била на стойност 3,4 млрд. долара, като се отчита ръст с 25% на годишна база.

Според Централната банка на Русия директните инвестиции на страната към България възлизат на 3,4 млрд. долара.

„Туризмът също е доходоносен сектор за развитие на сътрудничеството и трябва да се развива по-активно”, каза Макаров като отбеляза, че културният туризъм следва да бъде рекламиран.

Той припомни, че в България има много паметници, отнасящи се до културите на двете държави и настоя, че те трябва да бъдат запазени в добра форма.

Българският заместник-министър на туризма Ирена Георгиева каза:

„Русия е един от основните туристически партньори на България. Нашата страна е сред малкото нации, виждайки стабилен интерес от страна на руските туристи като място за спокойна и безопасна ваканция, включително с деца”.

„Близостта в религията, езикът и изкуството прави България атрактивна дестинация за пътувания на средната класа от руснаците”, каза тя и добави, че 66% от руските граждани виждат в страната привлекателно място за почивка.

През 2017г. около 550 000 руснаци са постили България и около 440 000 са дошли само за първите осем месеца на тази година.

На форума бяха обсъдени теми, свързани с развитието на транспортната инфраструктура и метрото, както и поддържането на обекти от културното наследство.

*От написаното става ясно, че Русия далеч не е най-важният търговски партньор на България. Освен това, митът, че предимно руски туристи посещават страната ни, също е разбит. Подробностите може да видите ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук