Инфлацията в Турция постави нов рекорд, достигайки почти 25% на годишна база за миналия месец. От 15 години тя не е била толкова висока, коментират експертите.

Данните са на статистическата агенция на страната. Час по-късно финансовият министър Берат Албайрак каза, че скокът далеч надхвърля прогнозата на правителството.

Миналият месец властите отчетоха 17,9% инфлация, рекорд от есента на 2003 г. насам.

Лирата загуби близо 40% от стойността си от началото на годината, а миналия месец курсът ѝ се задържа в рамките на малко под 6 за долар.

Анализатори коментират, че това отчасти се дължи на решението на Централната банка да вдигне основния лихвен процент, което стабилизира курса й.

Новините за инфлацията обаче отново я отслабиха с около 1.6% – до 6.0559 за долар преди 10:30 ч. турско (и българско) време, предаде „Ройтерс“.

Само преди ден президентът Реджеп Ердоган призова турците да докладват при необичайни цени в магазините.

Преди две седмици финансовият министър Албайрак, обявявайки средносрочната икономическа програма на правителството ,заяви, че прогнозираната инфлация за 2018 г. е 20.8%.

Днес, след съобщенията за инфлацият, той увери, че „най-лошото е отминало“ и че мерките, които е взел кабинетът, ще дадат резултат от този месец насетне.

Ръстът с 6,3% само за месец е доста по-голям от очакванията на икономистите – 3,6%.

„Блумбърг“ пък цитира анкета за годишната ѝ стойност, в която средните очаквания са били за 21 на сто.

За месец цените на храните и неалкохолните напитки са се повишили с 6.4% (27.7% за година), мебелите и домакинските уреди – с 11.41%. При транспорта стойността е 9.15%.

За септември увеличението на производствените цени е 10.88%, а на годишна база 46.15 на сто. Това е сигнал, че в следващите месеци може да се достигнат нови рекордни равнища на инфлация, отбелязва „Файненшъл таймс“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!