Владимир Путин
На снимката: руският президент Владимир Путин

Повече от половината руснаци (61%) са уверени, че президентът Владимир Путин носи пълна отговорност за проблемите, които стоят пред страната, сочат данни от проучване на „Левада-центр“. 22% от анкетираните са на мнение, че Путин носи отговорност само в някаква степен, а 6% са на мнение, че проблемите за страната са резултат от „обективни обстоятелства“.

Миналата година 55% от руснаците са били на мнение, че отговорност за проблемите на страната носи президентът, а през 2016 г. на това мнение са били 52%.

Също така рязко спада броят на руснаците, които биха гласували за Путин, ако изборите биха се провеждали следващата неделя. Според анкетата през октомври тази година за него биха гласували 56% от руснаците, а година по-рано бяха 66%.

Според шефа на „Левада-центр“ Лев Гудков по-рано социолозите са използвали механизъм на някакво своеобразно пренасяне на отговорността за проблемите на държавата от президента на други нива на властта, преди всичко на правителството, депутатите от Държавната дума и губернаторите.

„Путин като че не носеше отговорност за това. Той отговаряше преди всичко за външната политика, за авторитета на Русия на международната сцена, за възстановяването на статута на свръхдържава. Поради това към него не се отправяше никаква критика – каза Гудков пред Би Би Си – Само че ситуацията се промени в средата на 2015 г., когато доходите на населението започнаха рязко да спадат и от тогава недоволството на гражданите започна все повече да се пренася към Путин. След одобряването на пенсионната реформа недоволството на хората рязко нарасна, още повече че в началото на август Путин пое върху себе си отговорността за тази реформа.“

По думите му пенсионната реформа се е превърнала в катализатор за всичко, което се случва. От гледната точка на населението „има нарушаване на принципа на социална справедливост: властите гледат на пенсията като на компенсация за загубата на трудоспособност, а населението гледа на това като на свои пари, спестени за старост и отнемани от държавата.“

В началото на октомври „Левада-центр“ публикува резултатите от допитване, според които доверието към Владимир Путин се е върнало на нивото от 2013 г. В сравнение с 2017 г. рейтингът на доверие в президента е спаднал със 17% – до 58%, т.е. се е върнал на „докримското“ си равнище.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук