Майк Помпео
На снимката: Новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео

Решението на президента Доналд Тръмп да изтегли американските войски от Сирия „по никакъв начин не променя нищо“ по отношение на американската подкрепа и защита на Израел, заяви американският държавен секретар Майк Помпео.

Той даде тези уверения по време на среща с израелския премиер бенямин нетаняху в Бразилия в кулоарите покрай встъпването в длъжност на новия президент на Бразилия Жаир Болсонаро.

Решението на президента, взето за Сирия, по никакъв начин не променя нищо , което тази администрация прави по отношение на Израел, заяви Помпео.

„Кампанията протид Ислямска държава продължава, усилията ни за противодействие на иранската агресия продължават и нашият ангажимент за стабилност в Близкия изток и защитата на Израел продължава по същия начин, както преди да бъде взето това решение“, каза той.

Фактът, че въпросът е основната тема на разговора между Помпео и Нетаняху, подчертава несигурността, появила се поради решението на Тръмп от 19 декември – обявено в Туитър – да изтегли американските войски от Североизточна Сирия, където се сражават с остатъците от ИД.

„Имаме да обсъждаме много неща. Ще обсъдим нашето интензивно сътрудничество между Израел и Съединените щати, което също ще се занимае с въпросите след решението, американското решение за Сирия,“ каза Нетаняху.

Той каза, че разговорите ще разгледат „как да се засили още повече нашето разузнаване и оперативно сътрудничество в Сирия и другаде, за да се блокира иранската агресия в Близкия изток“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук