САЩ, Сирия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди окончателното изтегляне на американските войски от Сирия, съобщи агенция „Блумбърг“, цитирайки официален източник. Държавният глава написа на своята страница в „Туитър“, че САЩ са постигнали победа над терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия, което е било единствената цел за пребиваването там на американския военен контингент.

„Победихме ИД в Сирия, което по време на моето президентство беше единствената причина да сме там“, каза той.

Администрацията на американския президент възнамерява незабавно да започне изтеглянето на американския военен контингент от Сирия, съобщи и вестник „Вашингтон поуст“.

„Ройтерс“ отбеляза по-рано, че министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис се е изказал в подкрепа на запазване на американското военно присъствие в Сирия. В момента в Сирия има около 2 000 американски войници.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви миналата седмица, че САЩ обмислят възможността за оттегляне от Сирия. Той обърна внимание на факта, че тази стъпка се приема като намаляваща напрежението между Вашингтон и Анкара, която преди това обяви намерението си да започне настъпление срещу позициите на сирийските кюрди, участвали в операции срещу ИД с американска подкрепа.

ТАСС посочи, че взаимодействието на САЩ с партньори в региона все още продължава. Това е било уточнено от полковник Роб Манинг, говорител на Министерството на отбраната на САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!