коронавирус, маска

Административният съд София град отмени мълчаливия отказ на министъра на здравеопазването и го задължи да се произнесе по искането на Антикорупционния фонд  за предоставяне на два договора, сключени с Китайската национална фармацевтична компания за доставка на маски и респиратори на обща стойност от 4,6 млн. евро, съобщиха от Антикорупционния фонд.

На 7 април от Антикорупционния фонд са подали заявление до Министъра на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация  с искане за предоставяне на копия на сключените през месец март 2020 година договори с китайски и български производители за доставка на лични предпазни средства и медицинска апаратура.

АКФ поиска информация още за типовете маски, поръчани от китайските и българските производители, техните спецификации, сроковете на доставка, както и цените, заплатени за всеки от типовете маски.

На 23.04.2020 г. министърът на здравеопазването уведомява организацията по имейл, че не разполага с исканата информация относно договорите с българските производители и препрати запитването към държавното предприятие „БУЛ БИО – НЦЗПБ“ ЕООД – 100 % собственост на Министерство на здравеопазването.

Фактически това представлява мълчалив отказ на запитване за предоставяне на обществена информация, което е нарушение на Закона за достъп до информация.

Междувременно, от медийни публикации в края на април и началото на май стана ясно, че в договорените срокове за доставка са получени едва 1/3 от платените количества маски и няма информация за получени респиратори.

На 12.05.2020 г. Антикорупционният фонд обжалва пред Административния съд мълчаливия отказ на министъра на здравеопазването.

Съдът се е произнесъл в края на юни като магистратите изцяло са споделили доводите на АКФ, че единствената призната от закона възможност на министъра е да постанови изричен акт по подаденото до него заявление за достъп до обществена информация.

Решението е окончателно и не може да бъде обжалвано, съобщиха още от Фонда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук