Александър Кашъмов
На снимката: адвокат Александър Кашъмов, "Достъп до информация"

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг адвокат Александър Кашъмов коментира показните арести у нас, на които ставаме свидетели през последните месеци. Експертът засегна и проблема с обезщетенията, които арестуваните и разследваните, които в последствие се оказват невинни, получават за грешките на институциите.

Кашъмов обясни, че у нас действа Закон за отговорността на държавата и общините за вреди. Ощетените от страна на правораздавателните институции, които се прекарали месеци или дори години в ареста, а са невинни, си търсят правата, но за грешките плащат не самите институции и техните ръководители, а данъкоплатците.

„Проблемът засега поне, доколкото ми е известно, не е в това, че хората не са защитени в такива случаи, а че всъщност институциите, които причиняват тези казуси и заради които в крайна сметка от парите на българския данъкоплатец, който в редица случаи не е богат човек, тези пари отиват за подобни обезщетения. Оказва се, че институциите, които всъщност са причината да бъдат обезщетявани дадени хора, всъщност продължават да правят същото. Това не е добре и не показва ефективност и работеща система.”, категоричен бе Кашъмов.

По негови думи показните арести нарушават редица права на човека, записани в Конституцията на Република България и в Европейската конвенция за правата на човека. По всяка вероятност това беззаконие ще приключи с дела срещу България в съда в Страсбург, обезщетенията от които ще плати отново българският данъкоплатец.

По отношение на публичното огласяване на имената на задържаните и разследваните Кашъмов заяви, че информация на гражданите не може да бъде отказвана за хора, които са длъжностни лица и публични фигури.

Въпреки това прекомерното навлизане в личното пространство на заподозрените за извършване на престъпления Кашъмов определи като „тирания” и „безнаказаност”.

Цялото интервю с адвокат Александър Кашъмов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!