Емил Георгиев санкции САЩ
На снимката: Адвокат Емил Георгиев

Емил Георгиев по професия е адвокат. Завършил е Юридическия факултет на Университета Виена. Има следдипломна квалификация по международно право на интелектуалната собственост в Университета в Лондон. Работил е за един от световните технологични концерни, където се е занимавал с консултации в областта на интелектуалната собственост и информационните технологии, както и в сферата на договорния мениджмънт и управлението на риска. Член е на Инициатива „Правосъдие за всеки“, председател на Обединение на свободните адвокати, както и член на сдружение „Либерални идеи за България и Европа“.

Имаше ли полицейщина при задържането на Борисов и Горанов, каквато видяхме при задържането на Иванчева и Борислав Гуцанов? 

Дали е имало полицейщина, е въпрос на интерпретация. Тя от най-голяма степен зависи от политическите пристрастия. Дали човек политически поддържа задържания снощи бивш премиер Борисов или по-скоро не е съгласен с него. Ако разгледаме събитията трезво, не би трябвало да формираме извод за полицейщина. Вярно е, че имаше няколко процесуално-следствено действия, имаме задържане, паралелно или предхождащо претърсване. По думите на адвоката на Борисов няма изземване. В крайна сметка Борисов беше отведен съвсем цивилизовано. Дори не беше с белезници. Нямаме данни да се е стигало до ексцесии или отношението към него да е било унизително. Така че не може да се говори за полицейщина или репресия.

Ще се зададе основателният въпрос дали е трябвало да се действа “в условията на неотложност”. Това е нещо, което ще трябва да се обясни много добре. Когато се предприемат такива действия в условията на неотложност, има последваща санкция на съда. В срок от 24 часа съдът трябва да прецени дали наистина дали е имало данни за това. Ако прецени, че не е имало, това ще доведе до изключването на протокола от доказателствената част. Няма да може да послужи за нищо. А и ще бъде достатъчно лош сигнал към обществото. Тогава вече няма да сме далеч от упрека за някаква полицейщина. Ако не е имало данни за неотложност, не е трябвало да се прави вечерта. Обикновено по-често се ходи рано сутрин. Тепърва ще има много да разбираме. В момента на най-основните въпроси не е отговорено. Например за какво е разследването.

През последните 24 часа се появиха две хипотези за задържането. Едната е свързана с разследване на злоупотреби с евросредства, другата за откраднати 700 млн.  лева от лотарията на Васил Божков. Именно това показва конфигурацията на арестуваните. Какво е вашето тълкуване?

Уточнявам, че всичко в момента е много условно. Вече бяха направени коментари от мои колеги в подкрепа на тезата във връзка с обвиненията и сигналите, подадени от Божков. Именно подкрепа на тази теза е, че виждаме едни и същи лица, които се посочват в неговите сигнали и за които имаме данни, че са задържани. От друга страна, разбира се, може да бъде и нещо, свързано с европейската прокуратура и нейните компетентности. Това може би обяснява защо българската прокуратура тънеше в неведение. В четвъртък вечерта Сийка Милева обясни, че при тях няма данни за такова разследване. След това се обяви прессъобщение, редактирано няколко пъти. Тази хипотеза е възможна, ако разследването се води от европейската прокуратура. Нека уточним с какво се занимава европейската прокуратура – тя се занимава с престъпления, свързани с европейски средства или трансгранични злоупотреби, свързани с ДДС. Трябва да се види дали няма нещо в тази част. В крайна сметка да не забравяме, че тези мащабни строителни проекти, които се реализираха през последните години, особено 2019 – 2020, са финансирани в основната си част с европейски средства.

Очаквате ли прокуратурата да повдигне обвинения или тя няма да подкрепи работата на МВР?

Това зависи от наблюдаващия прокурор. Смятам, че трябва да се случат две неща. Това, което се случи в къщата на Борисов в Банкя, да отиде пред съда. На второ място трябва да се види дали задържането на Борисов ще бъде продължено. Тогава ще се види и коя прокуратура действа и кой съд действа. Компетентният съд по действия на европейската прокуратура е Специализираният наказателен съд.

От информацията до момента – може ли да кажете, че мотивите са по-скоро политически или са по-скоро са свързани с двете предлопожения?

Мотивите ще бъдат политически, ако са правно неиздържани и немотивирани, включително и да се действа бързо и ударно в условията на неотложност. Нека не си затваряме очите – ясно е, че ако предварително беше поискано разрешение за оглед, тази информация по всяка вероятност щеше да изтече. От Антикорупционния фонд знаем колко бързо се докладва нагоре по веригата, най-вероятно и самият Борисов е щял да разбере и да съумее да прикрие доказателства и да затрудни разследването. Без да съм запознат в детайли, има основание да се мисли в посока. Нужна ни е повече информация. Но макар и последващ има съдебен контрол. Затова е и важно кои хора се домогват да бъдат магистрати.

 Още актуални интервюта – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук