Александър Кашъмов
на снимката: Адвокат Александър Кашъмов

Не може да се каже със сигурност защо едни дела се бавят, а други – не, но у гражданите остава впечатлението, че приоритетни са тези, от които управляващите биха могли ад извлекат някаква полза, заяви в интервю за „Дебати.бг“ адвокат Александър Кашъмов. Той смята, че ако има подобно подреждане по приоритети, възниква и въпросът за ефективността на обвинението в онези дела, които то смята за важни и като пример посочи последната оправдателна присъда, постановена на издателя Иво Прокопиев и бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков.

„Това е единият въпрос, който възниква. Вторият, разбира се, е дали тези дела, които прокуратурата смята за приоритет, наистина са дела, които се увенчават с успех. По тези въпрос не мога да дам пълна картина, но постановената в неделя оправдателна присъда, и то, доколкото разбирам, с мотив за несъставомерност на деянието, служи като една оценка от страна на съда, макар и първоинстанционен, че обвинението всъщност е прахосало време и средства на българските данъкоплатци, за да преследва някакви цели, които дори не са в рамките на Наказателния кодекс, защото това означава, че е несъставомерно деянието“ – заяви адв. Кашъмов.

Във връзка с обвинението срещу издателя и министрите по делото за акциите на EVN той поясни, че от юридическа гледна точка министрите и изпълнителите не би трябвало да могат да откажат да изпълнят решение на МС. Според Кашъмов именно отказът да направят това би представлявал нарушение и подкопаване на действията на изпълнителната власт.

Тези и други въпроси бяха коментирани от адв. Александър Кашъмов в интервюто, което можете да прочетете утре в „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!