Марин Марковски
Адвокат Марин Марковски

В момента съдебните ни процеси са инквизационни. Прокуратурата няма функция да решава делата и да казва кой ще остане завинаги в затвора и кой не.

Това заяви в студиото на бТВ адвокат Марин Марковски. Заедно с него беше бившия главен прокурор на София Николай Кокинов, като двамата коментираха предложението за повече правомощия на прокурорите.

„Никой не може да не изпълни законово решение. Когато един сериен или масов убиец си признае престъпленията  – той се спасява от доживотната присъда и получава от 20 до 30 г. България се превърна от държавата на розите в държавата на вампира. Имаме прекалено много жестоки убийства и хората с основание казват, че те трябва да се спрат. Има голямо значение, дали престъпникът ще получи 30 г., или доживотен затвор.

В Германия, Франция и Англия има доживотни присъди, въпреки че препоръчват да не се използват. Когато един човек е обладан от силите на злото се вижда колко е опасен по делата му. Един ужасяващ престъпник като Момата заяви, че ако знаеше, че ще получи доживотна присъда е нямало да извърши престъпленията си. Това трябва да е достатъчно, за да не се използва съкратеното съдебно производство“, заяви Марковски.

Според известният адвкат един процес трябва да бъде бърз, справедлив и да се доближава до истината.

„Законодателят трябва да забрани съкратеното съдебно производство за определен кръг от категория от престъпления. Прокуратурата е страна по делото“, заяви Николай Кокинов.

Според него прокуратурата няма място в защитната линия, а законодателят е този, който трябва да каже ще има ли или не облекчения, без да залита на ляво и на дясно. Той каза още, че не приемат искането за повече правомощия за прокуратурата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук