Народно събрание

Висшият адвокатски съвет сезира Конституционния съд заради част от последните промени в Наказателно- процесуалния кодекс (НПК), с които управляващите прехвърлиха разглеждането на корупционните дела от Софийския градски съд в спецсъда.

Адвокатурата критикува остро още намеренията на управляващите за изменения, но становището й не бе взето под внимание от мнозинството в парламента.

Актът на Висшия адвокатски съвет към КС е първият случай на възползване на адвокатите от това право. Правото на  ВАдвС на конституционна жалба датира от 2015-а година, обръщат внимание експертите.

Адвокатурата има възможност да сезира Конституционния съд само с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите, затова преди евентуалната жалба да бъде разгледана, КС трябва да се произнесе по допустимостта й.

И Върховният касационен съд има право да сезира конституционалистите по казуса, но не е необходимо решение на пленума  на ВКС. На 21 септември е насрочено заседание на Наказателната колегия и се очаква темата да влезе в дневния ред.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук