Бойко Борисов, Дмитрий Медведев
На снимката: премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Дмитрий Медведев

Премиерът на Руската Федерация Дмитрий Медведев пристига на двудневно посещение в България.

Той ще бъде посрещнат с официална церемония пред храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Визитата е по покана на българския премиер Бойко Борисов.

Програмата на Медведев включва среща на „четири очи“ с президента Румен Радев и премиера Борисов.

След срещата в Министерски съвет ще бъдат поднесени венци пред Паметника на Незнайния воин.

Енергетика, икономика и туризмът ще са основните теми, които ще дискутират делегациите на България и Русия.

ИНТЕРВЮ ЗА БЪЛГАРСКА МЕДИЯ

„Между Русия и България не може да има омраза или напрежение по въпросите за интерпретацията на историята”, заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за българския вестник „Труд“, съобщи РИА Новости.

В интервю в навечерието на посещението си Медведев беше попитан дали има напрежение между страните в контекста на ролята на Русия в освобождението на България от османска власт.

„В този случай няма кой да се обиди от нищо. Но има много красиви моменти в нашата обща история. Винаги ги помним. 3 март е значима дата. На този ден отдаваме почит на героите – руските войници и българските опълченци. Заедно те се бориха за независимостта на българската нация. Споменът за тази победа внимателно се съхранява и в Русия, и в България. Ние имаме обща история, обща памет, обща благодарност към героите на освободителната война”, каза той.

Що се отнася до възникващите дискусии, тогава, според Медведев, това е добър знак.

„Много е важно, че обществото все още запазва силен интерес към историята на освобождението на България в резултат на руско-турската война от 1877—78 г. Оценките на Москва и София съвпадат като цяло. Няма съмнение, че Русия е изиграла решаваща роля в установяване на суверенитета на вашата страна ”, каза той.

По отношение на търговските отношения, Медведев казва, че те се развиват, въпреки санкциите и трудния период на отношенията между Руската федерация и ЕС.

„Преживяваме доста труден период в отношенията между Русия и Европейския съюз, който включва България. Икономическите санкции и политическият натиск, който ЕС оказва на Русия по предложение на САЩ, е най-лошият начин да се прави бизнес с други държави. Важно е, че дори и в такива трудни условия, руско-българските търговски и икономически връзки продължават да се развиват, макар и не в пълна сила”, каза премиерът на Русия.

Според него през 2018 г. двустранната търговия възлиза на около 3,5 млрд. долара, т.е. не се е променила много, но в същото време търговският оборот на Руската федерация с целия Европейски съюз се увеличава активно за втора поредна година.

Сред обещаващите области за сътрудничество Медведев спомена енергийния, туристическия и транспортния сектор.

„Сега много зависи от успеха на такива мащабни енергийни проекти като АЕЦ „Белене” и втория клон на газопровода“ Турски поток „. Освен това има много продукти, които не попадат под ограничения. Така че нищо не им пречи да се търгуват”, обясни той.

Русия, както заяви Медведев, е готова да подкрепи сътрудничеството на малките и средни предприятия от двете страни, отделните региони и градове, както и съвместни проекти в областта на образованието, науката, културата и изкуството.

ВИЗИТАТА НА МЕДВЕДЕВ

Посещението на руския премиер идва само два дни, след като в България беше генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Коментарите на специалистите са разнопосочни. Иначе посещението на Медведев идва за втори път в България. Предишният беше в началото на 2008 година. Тогава той беше част от делегацията, водена от президента Владимир Путин.

Миналата година, по повод 3 март, в България беше руският патриарх Кирил. Неговата визита беше съпътствана с много скандали, след като духовното лице се скара на президента Румен Радев.

„Много ме огорчи в официалната реторика на представители на държавата като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия“, каза пред журналисти патриарх Кирил на летище „София“, преди да отпътува от България“.

И добави:

„Когато попитах откъде е тази странна история, разбрах, че гвардията на финландския полк е участвала в Освободителната война, но това беше полк на руската армия, който беше във Финландия. Също така имаше и полкове от руската армия в Полша. Но в историята на Полша и на Финландия я няма тази страница, свързана с освобождението на България“, каза патриарх Кирил.

По думите му, историята за освобождението на България е записана „с кървави букви” в руската история.

Патриарх Кирил препоръча тази история на София да „изчезне” от политическия ход на България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!