"Белене"
АЕЦ "Белене"

България продължава да търси стратегически частен инвеститор за АЕЦ ”Белене”. Това е потвърдил отново премиерът Борисов на среща с министъра на енергетиката на Руската федерация Александър Новак в рамките на Световния петролен конгрес в Истанбул.

Борисов и Новак са обсъдили развитието в отношенията между България и Русия в сектора енергетика. Борисов е подчертал, че двете страни могат да продължат да обсъждат възможностите за ползотворно сътрудничество, след като миналата година с общи усилия е бил разрешен казусът с арбитражното решение за АЕЦ „Белене“.

Премиерът е акцентирал специално на инвестициите, направени в газопреносната система у нас и на концепцията за изграждане на европейски газоразпределителен център на територията на България като част от енергийната сигурност в региона на Централна и Югоизточна Европа.

Премиерът на България и министърът на енергетиката на Русия Новак са коментирали и Пътната карта, която беше подписана в началото на юни тази година от българския енергиен министър Теменужка Петкова и председателя на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер.

Съответно на тази карта страните ще разгледат възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на България при отчитане на правилата на ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук