аец козлодуй

Канадската корпорация Cameco обяви, че е подписала  10-годишен договор за доставка на ядрено гориво за България. Става дума конкретно за Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Компанията, която е сред най-големите световни производители на уран и ядрено гориво, посочва, че през следващите 10 години – до 2033 г. ще доставя  „естествен уранов хексафлуорид, (UF6) за нуждите на българската централа. Подписаното споразумение е за приблизително  2,2 милиона килограма UF6, равни на около  5.7 млн. паунда уранов концентрат.

„Това е първото ни споразумение за доставка на гориво за ядрения енергиен сектор на България.

Много сме доволни да добавим още един пазар към глобалното търговско портфолио на „Камеко“ и да разширим нашия принос към страни като България, които се стремят да подобрят енергийната си сигурност, като същевременно потвърждават ангажимента си към безвъглеродната ядрената енергия за постигане на целите си в областта на климата.“, коментира президентът на Cameco Тим Гицел.

От информацията на Cameco не става ясно кой точно е партньор по договора. България вече има споразумение с шведското поделение на щатската Westinghouse за

зареждане на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“.

В края на миналата година Cameco обяви, че заедно с Brookfield Renewable се готви да придобие компанията майка Westinghouse Electric Company.

За Шести блок пък доставчикът ще е френската „Фраматом“, като така България се стреми да се еманципира от зависимостта си от руските компании в ядрената енергетика, пише sega.bg.

Преди дни става известно, че Великобритания, Франция, САЩ, Канада и Япония са създали съюз за разработване на общи вериги на доставка на ядрено гориво. Новината бе съобщена на срещата на Г-7 в японския град Сапоро.

Целта на алианса е да изтласка Русия от световния пазар

на ядрена енергия, съобщи британският отдел по енергийна сигурност и постигане на въглеродна неутралност, предаде БТА.

„Великобритания е в самия център на глобалните усилия за подкрепа на Украйна,

разгромяване на руския президент Владимир Путин

и гарантиране, че нито той, нито някой друг като него ще може някога да мисли отново, че може да изнудва света с енергията си“, заяви британският министър на енергийната сигурност Грант Шапс.

„Това е следващата жизненоважна стъпка. Обединяване с други страни, за да покажем на Путин, че Русия вече не е добре дошла. Важно е и за укрепване на глобалната ни енергийна сигурност чрез използване на надеждни международни доставки на ядрено гориво от сигурни и безопасни източници“, добави той.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук